Når vi er stresset, enten det er en reell faresituasjon eller stressede situasjoner på jobb bruker kroppen energi og det skjer endringer i stoffskiftet og blodet strømmer raskere fordi pulsen er høyere enn under hvile. I slike situasjoner produserer kroppen ulike hormon, men et hormon er viktigere enn andre med tanke på endringer i kroppssammensetning, kortisol, som er et stresshormon.

Forblir du i en stresset situasjon over lang tid snakker vi gjerne om kronisk stress.

Kronisk stress og kortisol kan bidra til vektøkning på følgende måter:

Stoffskiftet: føler du at du legger på deg lettere i stressende situasjoner selv om du ikke spiser mer enn vanlig? Dette kommer av stresshormonet kortisol som reduserer stoffskiftet. Kortisol gjør dermed slanking vanskeligere.

Forskning viser at i stressende situasjoner tyr mennesker lettere til søt/sukkerholdige og fettrike produkter.

Blodsukkeret: Langvarig stress kan øke blodsukkernivået ditt som medfører humørsvinginger, tretthet og forhold som hyperglykemi. For mye stress har også vært knyttet til metabolsk syndrom (metabolsk syndrom er ingen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer (metabolismen). Det inkluderer forandringer som høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier. Disse forstyrrelsene øker risikoen for at du kan utvikle diabetes, hjertesykdom (angina eller hjerteinfarkt), trange pulsårer i bena eller hjerneslag) *.

Fettlagring: mye stress påvirker kroppen til å lagre fett. Forskning viser at det er sammenheng mellom de som stresser mye og mengde fett lagret på magen. Beklageligvis er fett rundt magen farligere for helsen enn fett lagret på andre steder på kroppen.

Stress og vektøkning har også andre sammenhenger:

Følelsesmessig spising: forskning viser at man kan spise etter følelsene sine. Er man stresset og nervøs spiser man ofte mer enn man trenger.

Fast-food: forskning viser at personer som lever et stresset liv ikke har tid å lage seg skikkelig mat og velger derfor enkle og hurtige løsninger som gatekjøkken mat.

Ikke tid til trening: forskning viser også at person som lever et stresset liv ikke har tid til å trene.

Les mer på trening.no.

Kilde: (Teitelbaum, Jacob, MD How Stress Can Make You Gain Weight. Oktober 2003, Total Health Vol 25.)

*Kilde til forklaring av metabolsk syndrom: http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/metabolsk-syndrom-12407.html