Boka hennes «Dødevaskeren» ble omtalt som årets viktigste bok da den kom ut i Danmark i fjor, og nå er den kommet på norsk. Modige dansk-kurdiske Sara Omar fortjener å bli lest.

Æreskultur kjennetegnes ved at menneskeverd er knytta til ære og status. Et menneske uten ære, er et menneske uten verdi, og det er dramatisk. Et slikt menneskesyn rettferdiggjør ofte vold.

Jenter har ingen verdi

Tittelen på romanen henspiller på hovedpersonens mormor som er dødevasker. Hun steller og vasker kvinner som er drept på grunn av skam og vanære, og som ingen andre vil berøre. Den gode, kjærlige mormoren vil gjøre ofrene til mennesker igjen, og gi dem verdighet før de begraves.

Sara Omar kom til Danmark som kurdisk flyktning da hun var 15 år, og i boka beskrives et Kurdistan på åttitallet preget av krig og folkemord. Men det mest uhyggelige er den ekstreme kvinneforakten som preger dette samfunnet. Jenter har ingen verdi som mennesker.

Boka åpner med at ei ung jente får sin første menstruasjon mens hun er ute og sykler. Jenta blir redd da blod plutselig begynner å renne ut av henne, men det er ikke trøst hun får. Faren oppdager blodflekkene på kjolen hennes og roper rasende at hans ære er krenket, og at han ikke kan leve med en skjendet datter. Faren hogger først ut datterens tunge, og skjærer deretter av henne ørene, før han dreper henne. Allahu Akbar, roper han, mens mennene rundt jubler. Faren har gjenopprettet sin ære.

Inspirasjon fra egne og andres erfaringer

Denne scenen er så rystende grotesk, at det er umulig å fatte at noe slikt kan skje. Hvordan kan noen mene at et bestialsk drap kan være ærefullt? Hvordan kan en far gjøre noe så forferdelig mot sin datter?

Det er en roman Sara Omar har skrevet, ingen dokumentar. Men hun har fortalt at boka er inspirert av egne og andres erfaringer. I et intervju med VG forteller hun at jenta som fikk skåret av ører og tunge, var hennes barndomsvenninne. Hun opplevde det.

Omar, som selv er muslim, vil rette kritisk søkelys på kvinnesynet i Koranen, som hun mener gir menn lov til å behandle kvinner akkurat som de vil. Hun mener dette verset; « Deres kvinner er en åker for dere, så gå til deres åker slik dere ønsker» ofte blir tolket på en måte som legaliserer vold og voldtekt. Derfor er det viktig at muslimske kvinner snakker åpent om hvordan dette kvinnesynet fungerer i praksis. Når familiens ære og verdi baseres på kvinners møydom, blir et menneskeliv lite verdt. Kravet om ære påfører både kvinner og menn ufattelig lidelse. Såkalte æreskulturer finnes i mange ulike samfunn, ikke bare muslimske.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Må leve under politibeskyttelse

Æreskultur er det motsatte av verdighetskultur, som er basert på at alle mennesker har en ukrenkelig verdi. Et menneske er verdifullt fordi det er skapt som menneske, ikke fordi det har gjort seg fortjent til ære eller høy status. Prostituerte har samme menneskeverd som ei dronning, og kvinner og menn er likeverdige. Uansett hva man tror eller ikke tror på, er man et verdifullt menneske. Det er dette menneskesynet som vår kultur og rettsvesen bygger på, og som sikrer oss ytringsfrihet.

Alle som våger å kritisere æreskulturer, utsetter seg for risiko. Etter at boka «Dødevaskeren» kom ut, må Sara Omar leve under politibeskyttelse. Hun har uttalt at hun vet at hun risikerer livet, men mener at det er verdt det. Hun kan drepes, men ingen kan drepe orda hennes. Hun vil bruke sine egne smertefulle erfaringer til å gi andre styrke, og vil kjempe for alles rett til menneskeverd. Hun vil kjempe med ord. Hun bør få slippe å kjempe aleine.