Kjære studenter! Gratulerer med studieplass, og lykke til med noen av deres beste år i livet. Livet som student er helt fantastisk, og du får muligheter til å oppleve masse i din studieby. Du vil få nye venner, nye syn på livet, og kanskje møte utfordringer du ikke har møtt tidligere. Spesielt økonomisk.

Livet som student kan være tøft hva økonomien angår. Du møter en ny hverdag, og noen skal kanskje for aller første gang bo aleine hjemmefra. Selv om du vil møte mange som vil hjelpe deg, så fins det folk som kanskje vil forsøke å lure deg.

Utleiere

Du har kanskje kommet deg inn i en studentbolig, i samarbeid med SiT, SiO eller SiÅ. Er du innlosjert hos dem er du trygg. Har du kommet inn på et privat leiemarked, vær obs!

Enkelte utleiere lover deg gull og grønne skoger, men sjekk grundig kontrakten vedkommende gir deg, og forhør deg med bekjente, venner og familie om dette ser bra ut. Selv gikk jeg på en liten økonomisk smell hos en utleier som lovet at alt skulle være supert. På slutten av oppholdet røyk vaskemaskinen. Det ble vår belastning, i strid med den muntlige avtalen. Vedkommende skulle ordne med alt av hvitevarer, og skulle fikse det om det ble problemer. Det hele endte med en økonomisk belastning på oss studentene som var leietakere, og vi fikk en regning som ikke lignet grisen.

Sjekk grundig!

Arbeidsmarkedet

Arbeidsmarkedet i Norge er tøft for vikarer, deltids- og fulltidsansatte. Er du en av de heldige som får deg jobb ved siden av studiet, må du også være obs! Du har rettigheter som arbeidsgiver ikke forteller deg om. For meg som har tidligere arbeidet i journalistikken, ble det fort avklart at frilanser den gang ikke hadde krav på feriepenger. Jeg sjekket dette opp, og det stemte ganske bra. Det har nå endret seg.

Feriepenger er noe de aller fleste arbeidsgivere er redelige nok på, men noen lurer det unna. De tenker at studenten er så fornøyd med at de har arbeid at de ikke sjekker dette, noe som har gjaldt min tidligere arbeidsgiver. Det er ulovlig! Når du som førstegangsstuderende eller skal for første gang ut i arbeidslivet, vær bastant på at det skal stå i kontrakten, for noe annet er faktisk ikke lov.

Du skal også være klar på at det skal stå når lønnen skal betales ut. For det kan faktisk skje at lønnen ikke kommer. Da er det lurt at du at sjekker arbeidstilsynets hjemmesider. De har en oppskrift på hvordan du kan løse dette problemet.

Husk å kose deg

Selv om det finnes slike typer i arbeids- og boligmarkedet, finnes det flere som er redelige og hyggelige. Du kan nok møte på andre problemer enn de nevnte ovenfor, men det kan være noe som kan gjøre deg obs på hva som faktisk kan dukke opp ut av skyggene.

Det aller viktigste du skal gjøre som student, foruten om å lese bra og overleve eksamenene dine, er å kose deg.

Du har tre til fem år på bachelor- eller masterstudier som må nytes! Du har en frihet som ikke kommer tilbake, og du har muligheter til å bygge et av de sterkeste nettverkene for et framtidig arbeidsmarked.

Sist, men ikke minst, gjør noe frivillig arbeid. Gjør det for studentorganisasjonen, linjeforeningen eller noe helt annet. Det er noe du vil sette aller mest pris på.