ÅRIM har lagt om renovasjonstjenesten, noe som resulterer i at forbrukerne må sortere mer av avfallet hjemme. Omleggingen av tjenesten har daglig leder i ÅRIM, Øystein Solevåg, benyttet til et skarpsindig og skinnhellig trekk. Mens han snakket åpenhjertig om miljøet, gjennomførte han samtidig en lumsk plan B med innføring av den nye henteordningen, der det bl.a. ble innført innsamling av matavfall.

Før et gebyr er bindende for må styret i ÅRIM godkjenne gebyret, deretter må deltakende kommuners representanter godkjenne prisen før saka behandles i kommunenes formannskaper og kommunestyremøter. Her kan vi se at bak dette trekket står det flere personer.

Hvilke konsekvenser har framgangsmåten for kompost-abonnementene? Tar vi ÅRIMs priser for 2019 som grunnlag, så påføres alle kompostkunder i de 13 kommunene et betydelig tap. Et standard-abonnement koster 65,16 kr/tømming/140 liters dunk mens et kompost-abonnement koster 217,01 kr/tømming/140 liters dunk! En forskjell på 151,85 kr/tømming/140 l dunk. Kompost-abonnementene betaler 3,33 ganger mer for samme type dunk. Det tilsvarer 233,15 %. Slike marginer kan det private næringslivet bare drømme om, men ÅRIM fikk det til.

Svaret må være helt klart og tydelig nei. Prissystemet preges av skjulte prisøkninger, og er dermed et påslag for dem som leverer bare 25 % restavfall i forhold til en standard-abonnent. En kompostdunk kan ikke nedbetales, fordi abonnentene nektes en rabattordning.

Kompostabonnentene subvensjonerer standard-abonnentene. Eller renner fortjenesten i andre kanaler og støtter helt andre tiltak? En god gjennomtenkt plan, men den gikk ikke opp.

Ralf PeschelSkodje

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.