Leserinnlegg om helsekutt:

«Fylkeslegen: Tilsynsmyndighet eller tannløs havarikommisjon?»

Leserinnlegg.
Meninger

Når vi nå ser hva som diskuteres i Helse M & R med mulige nedskjæringer innen bl.a. psykiatrien lurer flere på hvor denne såkalte «tilsynsmyndigheten» holder hus? Kuttene er en varslet katastrofe, og det bør tas rettslige skritt om de gjennomføres!

Fylkesmannen ved fylkeslegen er tilsynsmyndighet, men går ikke inn i åpenbart kritikkverdige forhold før i ettertid og bør nok mere karakteriseres som en heller tannløs havarikommisjon.

Jeg blir skremt når jeg ser diskusjonene som går om nedskjæringer når alle med litt gangsyn ser at behovet er det tvert motsatte og ingen ansvarlig myndighet reagerer.

Jeg har vært i kontakt med fylkeslegen et antall ganger gjennom årene som pårørende, og hatt innsyn i flere saker gjennom mitt politiske virke. Jeg ser et mønster av at det er pårørende og etterlatte som må ta påkjenningen med å kreve en tilsynssak og helst også levere en bortimot ferdig etterforsket sak med så god dokumentasjon at saka vanskelig kan avvises. Gjerne også med store oppslag i mediene til hjelp for å bli tatt på alvor.

Om man vinner fram med en tilsynssak er reaksjonen i den store majoriteten av saker at det involverte sjukehus/legesenter eller lege/helsepersonell skal ta lærdom av det inntrufne og endre sine rutiner.

Deretter går tiden og likeartede saker dukker opp som perler på en snor!

Slik jeg ser fylkeslegenes rolle opptrer de mere som forsvarere av sentrale myndigheters iver i å kutte i budsjettene, slik at mere av vår kapital kan sendes ut av landet. Det blir nok ingen reell positiv endring tror jeg før privatpersoner blir stevnet for retten og at det blir gått til sivile søksmål mot enkeltpersoner i stor stil.

Men det er vel heller tvilsomt at det er mange nok som orker å ta kampen i sorg og savn etter sine kjære, slik at dagens ordning kan leve trygt til liten og ingen nytte for oss alle?