Ytring

«Våre venner valgte bort oss»

«Tungt hjerte»: Tove-Lise Torve (Ap) blir fylkesordfører etter at Ap «med tungt hjerte» valgte et valgteknisk samarbeid med blant andre Frank Sve (Frp) og Hans Kjetil Knutsen (Sunnmørslista), skriver forhandlingsutvalget.  Foto: Staale Wattø

Meninger

I Sunnmørspostens lederartikkel 12. september kommer det fram så feilaktige påstander mot Arbeiderpartiet at de ikke kan få stå uimotsagt.

Det hevdes at vi valgte bort et rødgrønt flertall for å få fylkesordføreren. Det er ikke riktig. Det var det motsatte som skjedde.

I forhandlingene åpnet Sp hardt med flere krav (blant annet fylkesordfører). Da vi ikke uten videre kunne gå med på alt, brøt Sp, V og KrF forhandlingene med oss og gikk til Høyre. Deretter gikk de til Frp.

Først dagen etter, da Sp, V, KrF og H var blitt enige om en avtale, ble det opprettet kontakt mellom Frp og partiene som satt igjen på gangen.Det er ikke riktig at Arbeiderpartiet kun er opptatt av posisjoner. Vi ønsket et rød-grønt samarbeid, og gitt de rette omstendighetene kunne gjerne Sp fått fylkesordføreren i et samarbeid med oss. Men dessverre ble vi kastet på dør.

Vi har ikke inngått noe som helst politisk samarbeid med Frp, og selv et rent valgteknisk samarbeid med dem sitter langt inne for oss.


Fullt kaos rundt det nye fylkestinget

Ingen samarbeidskonstellasjoner har flertall. Det er fullt kaos rundt det nye fylkestinget.


Men til slutt satt vi igjen med to alternativer: Se på at Sp, V, KrF, H og trolig Frp tok makta uten oss, eller å prøve å komme i posisjon selv. Og da valgte vi den siste løsningen. Med tungt hjerte.

Per Vidar Kjølmoen, Tove-Lise Torve og Egil Ekhaugen
Forhandlingsutvalget til Møre og Romsdal Arbeiderparti

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til debatt@smp.no