I Sunnmørsposten den 17. desember kunne man lese at Rema 1000 på Moa, Gåseid og i Ålesund Sentrum skal holde sine butikker døgnåpne fra mandag morgen og frem til lille julaften. Smittevernhensyn brukes som argumentasjon.

Ansatte i matvarebutikker jobber allerede under et enormt press før jul. Når de tre butikkene nå velger å forlenge åpningstidene sine, forventer vi som fagforening at de ansattes helse blir tatt vare på. Butikkansatte har siden mars stått på som samfunnskritiske for å få hjula i samfunnet til å gå rundt.

Med ekstraordinære smitteverntiltak for å ta vare på kunders og ansattes sikkerhet, kommer julehandelen som ekstra påkjenning. Da er det viktig at de ansattes rettigheter rundt hviletid og overtid tas på alvor og ikke blir skjøvet til side fordi det er hektisk. Selv om vi får en annerledes jul, må arbeidslivets spilleregler fortsatt overholdes.

I forrige uke kom det er dokument fra FHI hvor de viste til at utvidede åpningstider for Vinmonopolet og matvarebutikker kunne være et effektivt smitteverntiltak. Dette ble raskt avvist av Handel og Kontor, Virke og Regjeringen. De mente at butikker allerede har effektive smitteverntiltak og at man ikke ønsket å pålegge ansatte mer før jul. Dette står vi fortsatt for. Butikker har allerede lange åpningstider, gjerne fra 7 til 23, hvor flere av timene er ganske folketomme.

De siste dagene har vi sett flere innlegg fra butikker på sosiale medier med oversikt over når det er lite kunder i butikken, slik at man kan handle trygt innenfor normal åpningstid. Vaskerutiner er gode, hos de fleste vaskes for eksempel kortterminaler minst en gang i timen. Når Rema 1000 butikkene allikevel vil utvide sine åpningstider, er det viktig at dette ikke oppleves som en ekstra påkjenning for de ansatte.

Mennesker som har stått i frontlinja siden mars, med en button eller t-skjorte som smittevern, trenger og fortjener et pusterom nå.

Siri Vik BakkenLeder, Møre og Romsdal Handel og Kontor