I en fersk meningsmåling om det norske folks holdning til EØS-avtalen, svarer en tredel av de spurte at de støtter avtalen. Her er det helt klart at det er spørsmålstillingen som avgjør svarfordelingen. Se for deg at det i stedet ble spurt om det er helt greit å støtte en EØS-avtale som krever sosial dumping, som uthuler fagutdanning og undergraver den norske velferdsstaten. Satt opp imot alternativet; å gjeninnføre en velfungerende handelsavtale med EU som automatisk kommer på plass når vi går ut av EØS. Hvilken svarfordeling ville vi da ha fått? Mest trolig et resultat som avspeiler det norske folks solide motstand mot medlemskap i Den Europeiske Union.

Trenger en reell debatt

Vi må ha en reell og kunnskapsbasert diskusjon der også alternativer utredes løftes frem i debatten. Først da kan folk ta reelle valg. Nå ser vi daglig negative konsekvenser av EØS - avtalen, og for de fleste som kjenner de på kroppen så er det tydelig at et EU-medlemskap ikke er et bedre alternativ.

Vi hadde også hatt tilgang til mange bedre og mer virkningsfulle alternativer og raskere fått økonomien i gang igjen etter pandemien dersom vi hadde hatt full selvrådighet. I stedet ser vi at stadig nye direktiver tømmer den politiske verktøykassa. Slik øker forskjellene i Norge. Resultatet vil du merke på din lommebok!

«Den norske modellen» er truet

Akkurat nå er det flyselskapet Wizz Air og "drosjeselskapet" Uber som presser og truer "vår norske modell» der vi opererer med faste ansettelser, fri fagorganisering og et organisert arbeidsliv. Slik kan disse selskapene praktisere en arbeidsmåte og ukultur med velsignelse og støtte fra EU, - et EU som har fri flyt av arbeidskraft og fri etableringsrett som en del av sin grunnlov.

Her i Møre og Romsdal er det, på bakgrunn av EØS, god grunn til å være bekymret for den kraftkrevende industrien i fylket. Industrien på Sunndalsøra ligger trolig dårlig an dersom EU får bukta og begge endene når det gjelder prisbestemmelse på energi, og kontroll over konkurranseregler.

Ytterst viktig er også rollen EØS-avtalen spiller for å vingeklippe næringsutviklinga langs kysten, - ikke minst for oss her på Nordvestlandet der fiskeforedling er en særdeles viktig næring!

Et stort varsko bør også ropes når vi nå ser at EØS-avtalen også påvirker utdanningstilbudet i regionen vår. Mange arbeidsplasser har ikke nok norsktalende "på gulvet" til at bedriftene kan ta inn lærlinger, noe som har ført til at de videregående skolene i fylket har takket nei til å gjenopprette de populære YSK-linjene der elevene får både fagbrev og studiekompetanse.

Rødt sier ja til en rettferdig handelsavtale og selvbestemmelse og vi vil kjempe for å få sagt opp husmannskontrakten EØS!

Aina M. H. Hauge,Leder i Raudt Ulstein