Helse Nordmøre og Romsdal skal spare penger og planlegger bla. å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund og Aure rehabiliteringssenter. Med all sannsynlighet blir dette vedtatt på neste styremøte den 27. mars.

Hvorfor gjør de dette når det blinker rødt på de fleste av punktene i risiko- og sårbarhetsanalysen? Og hvorfor gjør de det når de ikke kan gi noen gode svar på om det i det hele tatt er penger å spare på å slå sammen fødeavdelingene før SNR står klart? Utgiftene til kompenserende tiltak for å prøve å gjøre sammenslåingen forsvarlig vil sannsynligvis overstige en evt innsparing. Hvorfor presser da helseforetaket sånn på for å gjennomføre dette?

Kan det være fordi dette bare er et nødvendig steg for å berede grunnen for ytterligere nedleggelser der de virkelige innsparingene kan komme?

Uten fødeavdeling i Kristiansund kan man kutte anestesilege i tilstedevakt på natt. Uten anestesilege tilstede på natt kan man kutte operasjonsberedskap. Deretter kan man se videre på barneavdelingen, kutt i ortopedisk vaktberedskap, og snart blir det spørsmål om medisinsk akuttberedskap og nedleggelse av medisinsk avdeling.

Da er det over og ut for Kristiansund sykehus før man vet om det i det hele tatt blir penger til å bygge nytt sykehus, og enda mindre hvilke funksjoner som evt. skal inn i det. Dersom styret i Helse Møre og Romsdal 27. mars vedtar nedleggelse av fødeavdelingen i Kristiansund, tror vi det er ensbetydende med en nedleggelse av Kristiansund sykehus. Dette kan fremstå som en del av en bevisst sentraliseringspolitikk både fra helseministeren og fra helseforetaket sin side. Man ønsker å legge ned Kristiansund sykehus fortest mulig. Det er et høyt spill som kan få konsekvenser for langt mer enn bare sykehusstruktur, når man nå ser de signalene som kommer fra nordmørskommunene om fylkestilhørighet.