Kong Olav Haraldsson innførte søndagsfri på Mostratinget i år 1024. Søndagsfri har overlevd svartedauden, to verdenskriger og 991 år. Det vil være en skam om den ikke kan overleve 2015. Derfor er førstkommende søndag spesiell i år. Den er den siste før lokalvalget.

Motstand

Høyre og Frp-regjeringens ønske om søndagshandel har skapt massiv folkelig motstand. Arbeidstakere, arbeidsgivere, kulturen, frivilligheten, kirka, idretten og 200 av 205 kommuner som har levert høringssvar har sagt nei. Likevel presses søndagshandel igjennom, og det ser ut som om regjeringen skyver ansvaret over på lokalsamfunnene.

Handelslekkasje

Det kan høres greit ut å la kommunestyret avgjøre om de vil ha søndagshandel. Problemet oppstår hvis en, to eller kanskje fem kommuner er enig om å beholde søndagsfri, mens en kommune med et stort kjøpesenter holder åpent. Det vil skape det næringen selv kaller handelslekkasje og på sikt tvinge alle kommunene til å holde åpent. Jeg har selv snakket med frisører, en yrkesgruppe som blir spesielt utsatt. Mange salonger holder til på kjøpesentre og må da holde åpent. Det samme gjelder optikere, og andre som er på kjøpesenter.

Ikke flere arbeidsplasser

I debatten har både Høyre og Frp vist til en rapport fra Fafo og hevdet at søndagshandling vil skape 20 000 nye arbeidsplasser. Det er spesielt å hente sin argumentasjon fra en rapport som sier det stikk motsatte. «Dersom man vil pynte sine argumenter med Fafo-forskning, bør man i det minste lese hele setningen» skriver forskeren Bård Jordfall i et hissig blogginnlegg. Deretter skriver han svart på hvitt: «Det blir ikke flere arbeidsplasser i varehandelen – men flere må jobbe på søndager.» Det viser også erfaringene fra andre land. Siden danskene endret sin lov høsten 2012, har Danmarks Statistik ikke sett mer omsetning eller flere arbeidsplasser. Derimot at hovedtyngden av handel nå skjer i helga. Flere arbeidsplasser blir det altså ikke. Og det er strengt tatt noe litt stusslig med at den alvorlige økningen i arbeidsledigheten vi nå ser skal møtes med å åpne butikkene. Det er ikke dette som skal til for å skape nye jobber til folk fra eksportrettet industri og oljenæring.

Familie- fritidsdag

Det er mange som er på jobb når vi andre har søndagsfri: politifolk, helsepersonell, de som kjører buss, taxi og tog, for å nevne noen. Men også de setter pris på at dagen har en annen rytme. Søndagshandel vil endre mulighetene vi har til å delta på frivillighet, idrett, kultur, samvær med familie, generelt ha en dag som er roligere enn de seks andre.

Da fotballandslaget gikk ut på den grønne matta sist søndag var de ikke bare et uttrykk for profesjonelle spillere. De fleste er løftet opp av den fantastiske frivilligheten vi har i norsk idrett. De er blitt trent av frivillige, på baner gjort i stand av frivillige, med drakter betalt og vasket igjen og igjen på dugnad av frivillige. Alt henger sammen med alt, som kloke Gro sa. La oss bevare søndagen som familie- og fritidsdag, ikke gjøre den til vanlig ukedag!

KJERSTI STENSENG

Parisekretær i Arbeiderpartiet