Følg direkterapportering om presidentvalget i USA

Trumps seier skaper allerede rystelser på verdens børser og langt inn i det politiske establishment – ikke bare i USA.

Sjøl om Hillary Clinton ledet på de fleste meningsmålingene inn mot valgdagen og hadde valgekspertene i ryggen, var det ikke snakk om en soleklar ledelse. Etter at FBI gjenåpnet etterforskningen i epost-saken i ellevte time, hadde Clintons forsprang krympet kraftig inn.

Prognosene pekte fortsatt mot klar Clinton-seier, men prosentene viste et mye tettere løp. Det kom til å bli jevnt. Sjøl om mange mente at Clinton-seieren var klar, viste tallene at det kunne komme til å stå en beinhard kamp i flere av de viktige vippestatene, og at Trump fremdeles hadde en mulighet.

Det var også et poeng at meningsmålingene kunne ha problemer med å fange opp den protestbevegelsen som har båret Trump fram, tilsvarende det vi så i det britiske parlamentsvalget og senere i Brexit-avstemningen.

At valgvaken ble en neglebitende thriller, er derfor ikke det som slår kraftigst ut på Richters skala.

Trump gikk inn i denne valgkampen som en total outsider, helt uten politisk erfaring.  Det han manglet av erfaring og substans, tok han igjen i kontroversielle utspill i en av de skitneste valgkampene i USAs moderne historie.

Sjøl i det republikanske partiet var det mange som så på hans kandidatur i nominasjonskampen som en vits. Og etter at han vant kampen om kandidaturet, var det mange i ledelsen i partiet som ga ham en kald skulder.

Med et slikt utgangspunkt skulle han være sjanseløs, sjøl mot en såpass upopulær kandidat som Clinton.

Men valgnatten fortalte altså en annen historie. Allerede tidlig i natt var det klart at en av de største vippestatene, Florida med sine 29 valgmenn, vippet i retning av republikansk flertall. Det var en stat som Trump måtte vinne. Allerede da kunne Trump leite champagnen ut av kjøleren i Trump Tower.

Så kom stater som North Carolina, Michigan og Ohio, og da Wisconsin ble farget rød, kunne korkene gå i taket.

Men det er  ikke her jordskjelvets episenter ligger.

De største rystelsene kommer fra grunnfjellet i Trumps velgermasse. Sinte hvite menn som føler seg truet av globaliseringen, innvandringen fra sør og av muslimsk terrorisme. Frustrerte velgere som føler seg glemt av av den politiske eliten. Dette er et opprør mot det bestående. En protest der velgerne har vendt seg mot eliten, og gitt sin støtte til outsideren.

Jordskjelvet sender rystelser over hele den vestlige verden. Tilsvarende misnøye med det bestående finner vi spor av i mange europeiske land der populistiske partier er i frammarsj. Trump er populisten som ble verdens mektigste mann.