Det var to potensielle gull-øvelser å se fram til tirsdag, både skiskytterstafetten og i kombinert. Men kombinertgutta har helt bommet på formen. De var verdens beste før og rett etter jul, men det er ikke da OL-medaljene blir delt ut. Kun Jarl Magnus Riiber er der han skal være, og han leverte sitt livs langrenn mot den tyske overmakten. Tre tyskere på pallen før tapre Riiber, og nå har Tyskland like mange gull som Norge. Det må vi gjøre noe med!

De øvrige tre nordmennene i kombinert hoppet fryktelig svakt, alle som en. Kombinert har alt i alt vært den største norske skuffelsen i et OL som ellers har vært fantastisk for Norge.

Jentene traff ikke

Skiskytterstafetten med to damer og to menn var i utgangspunktet åpen, men det var all grunn til å frykte at våre to jenter på laget, Marte Olsbu og Tiril Eckhoff, ville få problemer. Begge har medalje i dette OL, men begge har også vært like ustabile som Donald Trump – på standplass.

Og ingen av dem traff. De bommet fælt, for å si det rett ut. Løpet syntes å være kjørt da Johannes Thingnes Bø gikk ut på tredje etappe, over halvannet minutt bak suverene Tyskland. Men suverene etapper av Johannes og ankermann Emil Hegle Svendsen ga Norge et sølv som ikke var mye sannsynlig etter to etapper.

Uten å bli beskyldt for å være mannssjåvinist må det være grunn til å fastslå at jentene ødela en super norsk gullsjanse i denne mixedstafetten.

Klæbo som kong Midas

Men onsdag er en ny dag, og med to bra norske gullsjanser. I hvert fall én! Det er altså klart for sprintstafetter for menn og kvinner, og 21-årige Johannes Høsflot Klæbo er som kong Midas. Alt han tar i blir til gull!

Johannes får med seg rutinerte Martin Johnsrud Sundby på laget, og man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne den norske taktikken. Martin skal sørge for å holde følge med teten gjennom sine etapper, og så skal Johannes sette på turboen på siste etappe. Og gå Norge inn til vårt 12. gull, hvorav han selv har vært med på tre.

Det er planen, og det er en helt grei plan. Sprintløypa er knallhard, og løperne skal både gjennom kvalifisering og finale. Så her kan de typiske sprinterne få problemer med melkesyra når det drar seg til. Derfor kan det være et lurt trekk å satse på milslukeren Johnsrud Sundby som Klæbos makker. Martin kan ikke spurte, men det er heller ikke hans jobb denne dagen.

Svensk hos damene?

Hos jentene tror vi på svensk gulljubel, etter en lang tørkeperiode. For hvem skal kunne stoppe Charlotte Kalla og Stina Nilsson?

Det må i tilfelle være Norges lag, som består av Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla. Trolig vil Kalla og Bjørgen nøytralisere hverandre som startkvinner, og samtidig gå så fort og jevnt at de øvrige lagene ramler av lasset. Så blir det Maiken mot Stina, og der er vel OL-mester Stina den beste? Det var hun i hvert fall i sprinten tidligere i OL, da var hun helt suveren. Men sprinten gikk i klassisk stil, nå er det skøyting. Kan Maiken løfte seg der? De to er verdens to beste sprintere, så det ligger an til en heidundrende duell. Men Sverige og Stina Nilsson blir favoritter.

Tirsdagen ble som sagt en ørliten nedtur, men skiskyttersølv var ikke nederlag denne gang. Og det er flere gull som skal deles ut.

Det vet Johannes Høsflot Klæbo bedre enn noen!