NRK-streiken:

«Jeg savner deg, Ugo Fermariello»

Hvis du ikke aner hva denne tittelen handler om har du sannsynligvis mindre sære radiovaner enn meg.

I Streik: NRKs journalister er i streik og etterlater seg et tomrom – spesielt på radio, mener artikkelforfatteren.   Foto: Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix.

Sammen skaper dere hørverdige faste knagger i livet

Kommentar

Mannen som bærer kanskje Norges mest iørefallende navn, Ugo Fermariello, er nemlig en av mange dyktige programledere i min favorittradiokanal fremfor noen: NRK P2.

Hvis jeg diskuterer radiovaner med venner og bekjente, beskriver jeg meg selv som et «P2-menneske». Da får jeg nesten alltid gehør hos en eller annen, som begeistret uttaler: «Det er jeg også!»

Og så er vi i gang – i endeløse og lange diskusjoner om hvor godt vi liker yndlingskanalen, hvor viktig radiolyttingen er i vår dagligdagse rutine (når Politisk kvarter begynner, vet jeg at klokka er 07.45) og hvor artige enkelte av de aparte temaene som tas opp er.

Ingen lyttervinner

For min egen del har jeg helt siden jeg studerte medievitenskap i hine hårde dager vært bevisst dette faktumet: uten en lisensfinansiert allmennkringkaster hadde vi som publikum aldri hatt radiokanaler som NRK P2. En hvilken som helst kommersiell aktør ville ikke hatt råd til å produsere slik radio. Til det er innholdet altfor smalt.

Ser man på lyttertall kan ikke P2 måle seg med kommersielle vinnere som P4. Mest hørt er imidlertid trygge, trauste P1. Men vi P2-mennesker føler oss ikke hjemme der.

SISTE: Streiken i NRK er over

Støtter streiken

Det er dette som er så herlig med en institusjon som NRK: de kan lage noe for alle. Og de kan tillate seg å prøve og feile, både på TV og radio, uten at skuta synker av den grunn. Dette kommer oss som seere og lyttere til gode. Uten NRK ville vi hatt et langt mindre mediemangfold i Norge.

Min påstand er at de som er imot en obligatorisk finansiert allmennkringkaster, ikke forstår hva vi går glipp av om NRK forsvinner. Slik sett er streiken en liten prøvesmak på nettopp dét.

Jeg støtter streikende kolleger i NRK fullt ut. Like fullt virker streiken meningsløs. For er det én medieinstitusjon i Norge som burde klare å disponere ressursene slik at også journalistene på gulvet opplever at de blir fair behandlet, så er det NRK. Men dette ansvaret hviler på andres skuldre enn journalistenes.

Skjerpings

Enn så lenge savner jeg deg, Ugo Fermariello. Det vil si, jeg er ikke en stalker, jeg savner ikke deg spesielt. Men jeg savner deg og kollegaene dine. Sammen skaper dere hørverdige faste knagger i livet mitt.

NRK TV klarer jeg meg fint uten (les: HBO, Netflix, iTunes), men P2 ... Det føles litt som om hverdagen min vannes ut. Så skjerpings til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen – vi er mange særinger her ute som savner nerdingen vår.