Så måtte statsminister Erna Solberg sende nok en Frp-statsråd på dør. Per Sandberg hadde så mye med seg i bagasjen fra sin famøse Iran-ferie, at det til slutt ikke var noen annen mulighet for han enn å sjekke ut av regjeringskontorene.

Serie med feil

Sandbergs feil var mange:

•Han reiste på spontan Iran-ferie sammen med sin nye norsk-iranske kjæreste, uten å melde fra til eget departement og Statsministerens kontor, slik reglene krever.

•Han tok med sin tjenestetelefon til et land som driver pågående etterretning mot Norge, også det i strid med sikkerhetsanbefalingene.

• Han har på eget initiativ som statsråd deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag, markeringen av prestestyrets maktovertakelse i landet.

Vi får nok aldri vite om Sandbergs telefon ble hacket under Iran-besøket, eller hva PSTs undersøkelser av telefonen vil vise. Vi får nok heller aldri vite hvilken risiko et slik sikkerhetsbrudd utgjør. Skulle PST gå ut med slik informasjon, vil de samtidig avsløre sensitiv sikkerhetsinformasjon.

Per Sandberg og Erna Solberg møtte pressen etter at han hadde trukket seg som fiskeriminister mandag. Foto: Stillbilde fra video

Handlet med overlegg?

Alle forstår likevel at dette er alvorlige tabber. Solberg valgte likevel tilgivelsen, sjøl om Sandberg i starten sleit med å vise forståelse for sine feilgrep, til tross for at han som statsråd er grundig orientert.

Verre ble det da det kom fram at det ikke er første gang Sandberg har slumset. Han har også tatt med seg tjenestetelefonen til Kina.

Varslet i mai

Paret står midt i et opprivende samlivsbrudd, der de gjensidig har stevnet hverandre for retten. Det kan i utgangspunktet være problematisk at ektefeller sitter i samme regjering på denne måten.

Samlivsbruddet har ikke gjort dette enklere. Alt i mai sendte de to varsler om hverandre. Miriam Sandberg om at «fremmede makter hadde flytta inn» hos fiskeriministeren. Per Sandberg om at det ble lekket fra regjeringens kalendre.

Dersom det nå i tillegg stemmer at Sandberg har begått sikkerhetsbrudd på grunn av dette – med overlegg for å skjule sin kjærlighetsferie for eks-fruen, understreker det hvor komplisert dette ble.

Privat utenrikspolitikk

Sandberg har dessuten drevet privat utenrikspolitikk. Et land signaliserer mye med hvem de sender når andre lands ambassader har invitert.

Sandberg takket personlig ja til invitasjonen fra Irans ambassade til å feire det islamistiske prestestyrets revolusjonsseier.

Dette har privatpersonen krydret med utilslørt svært rosende ferieminner.

Slikt er ikke særlig klokt av en statsråd, og neppe mottatt med ovasjoner i regjeringen.

Samla gir dette en serie av uaktsomhet og feilvurderinger som ikke er forenlig med å være statsråd.

I tillegg har det svekket hans posisjon blant tidligere støttespillere i partiet, som verken liker hyllesten av Iran eller at han ble med på en flyktings ferie i landet hun har flyktet fra

Det gjorde det også enklere for Siv Jensen å ta farvel med Per Sandberg, og bytte ham ut med en lojal, stødig støttespiller som Harald T. Nesvik. Mandag ble det også klart at Sandberg trekker seg som nestleder i partiet. Dermed kan dette være et endelig farvel med den rikspolitiske arenaen for en av partiets mest erfarne og fargerike politikere de siste tiårene.

Skadeskutt Erna

Erna Solberg visste at hun fikk en løs kanon på dekk da hun tok Sandberg inn i regjering, men så vel for seg at det skulle handle om fiskeri – og eventuelt innvandringspolitikk eller andre av Frps hjertesaker. Neppe at han skulle fyre av en ladning mot det som er ett av Regjeringens såreste punkt for tiden, rikets sikkerhet.

Det ble for mye selv for Erna. Hun hadde ikke noe valg. Sandberg måtte ut.

Tilbake i kruttrøyken står også en skadeskutt Erna Solberg, kanskje ikke på en synkende skute, men likevel.

Etter det som har kommet fram i denne saka, blir hennes «alle kan gjøre feil» til et hjelpeløst forsøk på å slippe å ta grep. Hun fikk de første varslene på Sandberg allerede i mai. I lys av det burde hun tidligere sett alvoret i fiskeriministerens tvilsomme seilas.