For nå skal kortene stokkes på nytt, og det fra en nesten ny kortstokk, fri fra gamle merker og fettflekker. Sjøl om det er kjente ansikter på mange av bildekortene, trenger ikke det å bli avgjørende for hvem som setter seg på ordførerkontoret etter høstens valg.

Gamle venner i de nåværende fem kommunestyrene vil kunne bli til tidligere venner, og nye allianser vil oppstå.

Ikke overraskende forteller dagens meningsmåling at Arbeiderpartiet kan komme til å slite med å gjenta sin historiske valgseier i Ålesund fra 2015.

Det koster å sitte med makta, og det er vanskeligere å forsvare en posisjon enn å være i angrep. De nasjonale trendene for partiet gir heller ikke Eva Vinje Aurdal (Ap) særlig hjelp.

Samtidig har Høyre med skodjeordfører Dag Olav Tennfjord i spissen styrket seg, og puster Ap i nakken i kappløpet om å bli størst. Høyre og Ap kan få like mange mandater (20).

Størrelsen betyr likevel ikke alt, for ingen av disse kommer til makt uten venner. Og det er her slaget kommer til å stå. Nå gjelder det å finne seg en partner før musikken stanser.

Her vil særlig Senterpartiet, KrF og Venstres valg av partner være utslagsgivende. Av disse er det i øyeblikket Senterpartiet og haramordfører Vebjørn Krogsæter som framstår som mest attraktiv på dansegulvet.

Vil han svinge seg med Høyre og Frp, slik Senterpartiet gjør i dagens Ålesund, må Eva Vinje Aurdal trolig finne seg å bli sittende som veggpryd. Men tar han på seg de rød-grønne danseskoene, kan det bli en annen vals. Blir KrF med i den svingomen, kan det igjen bli en rød-grønn-gul ordfører i Ålesund.

KrF har i dag varaordfører i begge de to største kommunene, Haram og Ålesund, sammen med henholdsvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Blir dette en trio i den nye kommunen, kan Dag Olav Tennfjord og Høyre bli stående igjen på parketten blant annet sammen med et så langt svekket Frp. En forutsetning for dette er støtte fra SV og Rødt, men noe annet ville være mer enn merkelig.

En meningsmåling er bare en meningsmåling, og en ting er sikkert: Dette blir ikke valgresultatet. Mye vil skje fra nå og fram til et bystyre på størrelse med en middels nasjonalforsamling (77 representanter!) skal settes sammen.

Nasjonale valgvinder kommer til å feie inn over lokalvalget sammen med de lokale sakene og kandidatene, særlig i siste fase av valgkampen. I dag er det ikke godt å si hvordan det vil slå ut.

Når det kommer til stykket må man også regne med at geografi vil spille sterkt inn. Vi så det i valget i Ålesund sist der velgerne gikk for kandidater fra si øy og sin bydel. I høstens valg kan nok mange komme til å skjele til «sin kommune».

Den sikreste konklusjonen vi kan trekke av målinga, er at ingenting er avgjort. Kortstokken er ny. Spillet skal spilles. Både fram til valget og etterpå.

Hvem som tar flest stikk i den kampen, kan komme til å stå åpent helt til 9. september. Og hvem veit? Kanskje er det en joker som seiler opp og avgjør til slutt. En ordfører fra Senterpartiet har byen aldri før hatt.