Minneseremonien på fotballstadion i Soweto tirsdag ble en folkefest. Sørafrikanere jublet for mannen som ga dem frihet, og statsledere fra helt ulike regimer sto side om side og sang sammen. De feiret mannen som valgte tilgivelse i stedet for hat, forsoning framfor hevn, etter å ha sittet 27 år i fengsel. I morgen skal han begraves. Men minnet om Mandela vil ikke forsvinne. Han viste verden at det finnes bedre alternativer enn hat og vold. Det vil han alltid bli husket for.

Sannhet

Da han ble valgt til Sør-Afrikas første svarte president hadde han en klar visjon om å skape en ny nasjon, basert på demokrati og likeverd mellom ulike folkegrupper. Han opprettet Sannhets- og forsoningskommisjonen som ble avgjørende viktig. Kommisjonen, som ble ledet av Desmond Tutu, avdekket omfattende brudd på menneskerettighetene.

De fikk fram den systematiske uretten og brutaliteten som folk i Sør-Afrika hadde blitt utsatt for under apartheidregimet.

Kommisjonen gjennomførte en lang rekke høringer og vurderte søknader om amnesti.Dette var nødvendig for å kunne lege sår. Sannheten måtte fram i lyset. Prosessen med forsoning skulle ikke være overfladisk og lettkjøpt. Den enkelte måtte ta ansvar for sine ugjerninger.

Man skulle legge vekt på anger, bekjennelse og tilgivelse. Budskapet var klart: Vegen til ei fredelig framtid går gjennom tilgivelse. Dersom flere nasjoner hadde fulgt denne oppskriften, ville verden ha vært et bedre sted.

Ansvar

Å tilgi betyr ikke at man godtar, bagatelliserer eller fratar andre skylden. Men det kan bety at man stryker ut, legger det vonde bak seg, og ikke bærer nag. Tilgivelse er å plassere ansvar. Den som blir tilgitt tar ansvar for ugjerningen, og den som tilgir legger søksmålet mot vedkommende til side. Ingen skal påstå at det er lett, og ingen kan stille krav til andre. Bitterhet kan være så ødeleggende, at man trenger hjelp for å kommeut av det.

I USA og England er forskning på tilgivelse et område i vekst innenfor filosofien. Tilgivelse er også et begrep i mange religioner. «Den svake kan aldri tilgi. Tilgivelse er den sterkes egenskap» sa Mahatma Gandhi. Og i Koranen er det formulert slik: «Gleden over å tilgi er søtere enn gleden over hevn.» Jesus fikk en gang spørsmål om hvor mange ganger man skal tilgi en person. Sju ganger? Nei, sytti ganger sju, sa han. Tilgivelse er en helt sentral del av vår kristne og humanistiske kulturarv. Og det vesle barnet som ble født i stallen julenatta kom for å skape forsoning.

Julegave

Det er ikke bare krig og undertrykkelse som skaper hat og bitterhet. Det kan også dagligdagse konflikter gjøre. Mange barn gruer seg til jul fordi foreldrene ligger i krig med hverandre, og i høgtida blir det ekstra vondt. Svik, utroskap og bedrag kan skape dype sår og sterke følelser som ikke lar seg skru av. Men klarer man å oppnå forsoning, kan det gi store positive ringvirkninger. Og for barna kan det være bedre enn den aller beste julegave.

Et av Nelson Mandelas mest berømte sitater lyder slik: « Da jeg gikk ut av døra mot den porten som skulle lede ut i friheten, visste jeg at dersom jeg ikke lot hatet mitt og bitterheten min bli liggende igjen, ville jeg fortsatt være i fengsel.»

Historien ble forandret, fordi han valgte tilgivelse og forsoning. Derfor er han et forbilde for oss alle.

God helg!