Byutvikling, næringsutvikling, skole, helse og omsorg. Viktige og store temaer som berører oss alle. Jeg skjønner at Ålesundspolitikerne må prioritere i travle valgkamp-tider. Og jeg skjønner at kommunens økonomi tynger. Men at de ikke klarer å skvise inn noen kulturpolitiske visjoner, er vanskeligere å forstå.

Også partiprogrammene er relativt fattige hva kultur angår. Alle sier ja til et rikt, variert, mangfoldig, og helst frivillig, kulturliv. Hvordan dette skal skapes og dyrkes sier valgprogrammene lite om. Bortsett fra at det er kjekt med bibliotek og at de vil ha mest mulig kultur for pengene.

Fri for lovnader

«Kan du love økt satsing innenfor kultursektoren i Ålesund?» spør en leser på tjenesten «Kan du love» på smp.no. Tjenesten er et digitalt valgtorg der velgerne spør og politikerne svarer.

Og svarene, de er så godt som fri for lovnader. De fleste er mer enn tydelige på at kultur kommer i absolutt siste rekke kommende fireårsperiode.

Her er et utdrag fra noen av svarene:

«Det er folk som skaper kultur», mener Høyres ordførerkandidat, Øystein Tvedt. Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Geir Stenseth, skriver at nå er det barnehager, skole, velferd og eldreomsorg som gjelder. «Håper dette er viktigere enn kommunal støtte til festivaler», svarer han. «Kommunen stiller med lokaler og andre tjenester», opplyser Venstres ordførerkandidat, Kirsti Dale, som vil gi så mye som hun har råd til. «Det er nesten en skam hvor lite kommunen har støtta kulturlivet med de seinere åra», mener ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet, Eva Vinje Aurdal. Mer penger til kultur er «rett og slett ikke mulig hvis man skal ha økonomien på fote igjen», svarer førstekandidat på Ålesundslista, Hans Kjetil Knutsen.

Kulturunderskudd

At Ålesund er ei kultursinke kom tydelig fram under en valgdebatt på Terminalen sist uke.

«Politikerne i Ålesund ønsker seg en kulturby og elsker jugendstilen. Men ser ikke ut til å vite hvordan de skal utvikle og ivareta det unike Ålesund», sa Gro Kraft, direktør for Stiftelsen kulturkvartalet, da hun innledet til debatt om det underfinansierte kulturlivet i Ålesund. Debatten tok aldri av, dessverre, men Kraft fikk sagt noe om det profesjonelle kulturlivet i Ålesund som politikerne bør ta innover seg. Økonomisk utpining, var karakteristikken hun brukte. Og mener Jugendstilsenteret er sulteforet på politisk interesse.

Null interesse

En annen som har fått oppleve politikernes manglende kulturinteresse denne valgkampen er Karin Augusta Nogva, styreleder i Billedkunstnerne i Møre og Romsdal. Flere hundre politikere i fylket har mottatt et spørreskjema om kunst og kunstnere. Bare 12 har tatt seg bryet med å svare.

Naturlig nok er Nogva skuffa. Hun mener kunnskapen om hva det vil si å være profesjonell kunstner er liten blant politikerne. At mange knapt skjønner forskjellen på profesjonelle og amatører.

Ikke bare pynt

Kunst og kultur er ikke bare dekorasjon og underholdning. Kunst og kultur har en større verdi. En verdi som mange politikere tydeligvis ikke ser betydningen av. Kulturaktivitet bidrar til annerledes tenkning, til innovasjon, til næringsutvikling og bosetting.

Men så er det faktisk slik, at også kulturen trenger næring for å gro.

– At de ikke klarer å skvise inn noen kulturpolitiske visjoner, er vanskeligere å forstå