Målinger på ti-tallet smaker alt annet enn godt, sjøl om det er et drøyt år igjen til valget.

I Frp-bastionen Møre og Romsdal er himmelen derimot fremdeles mørkeblå. I dagens meningsmåling i Sunnmørsposten smaker det virkelig av «good old days».

Riktig nok glitrer Senterpartiet aller klarest. Et drøyt år før valget puster de et dalende Arbeiderparti i nakken. Sp topper både forrige stortings- og fylkestingsvalg, mens Frp må svelge en liten tilbakegang fra forrige valg. Likevel kan Senterpartiet tape i kampen om fylkesmakta, nettopp fordi Ap er så svekka.

For Frp er utsiktene til makt langt lysere. Både de og Høyre styrker seg kraftig i forhold til forrige fylkestingsvalg, og sammen har de gode sjanser til å ta klubba fra fylkesordfører Jon Aasen (Ap). Holder målinga seg, trenger de bare å bevare støtten fra et sterkt svekka KrF.

Så langt har Høyre flest fingre på skaftet av klubba, men bør slett ikke føle seg trygge. Nå har Frank Sve (Frp) los, og han er ikke kjent for å gi seg så lett når han får ferten av posisjoner og politisk makt.

Sve har uten tvil en stor del av æren for at fylkespartiet trosser den nasjonale trenden så klart, sjøl om det også hjelper godt på velgertekket at partiet har både fiskeriministeren, landbruksministeren og en mulig påtroppende nestleder fra Sunnmøre. Det er historisk, og gir stor synlighet.

Men Frank Sve gjør sitt. Han er høyt og lavt hele tiden, og er en av de mest synlige fylkespolitikerne. Han snakker mye om alt og stort sett med utestemme, og har tjent på sin kuvending i spørsmålet om trasévalg for E39. Denne plutselige støtten til Romsdalsaksen er en viktig ingrediens i en vinneroppskrift Sve vil kjøre hardt på framover.

For mange har han blitt mannen som sier det «folk flest» mener. Slik høster partiet velgerstøtte på motstanden mot et vegprosjekt de tidligere har tatt æren for å ha fått gjennomslag for. Det er rein magi.

Problemet for Sve er at dette ikke gir politiske venner like mye som det trekker velgere. Særlig i Høyre har forsøket på omkamp om trasévalget skapt irritasjon. I verste fall kan det sette Frp på gangen når posisjoner skal fordeles.

Det bekymrer ikke Frp i dag. Nå er det kun oppslutning som teller. Blir Frp større enn Høyre, blir det de som kan holde fest og bestemme gjestelista.