Ifølge meningsmålinga som Sunnmørsposten kan presentere i dag, kan partiet risikere å tape sitt ene mandat i fylket.

Det vil i så fall bli en historisk nedtur for Kristelig Folkeparti.

Ikke bare KrF som sliter

Partiet har vært representert på Mørebenken helt siden Einar Hareide og Sverre Reiten ble innvalgt i 1945, valget som representerte KrF sitt gjennombrudd som et nasjonalt parti. Fram til valget i 2005 har partiet vekslet mellom to og tre representanter fra fylket. De tre siste periodene har dette vært redusert til en, May-Helen Molvær Grimstad (2005) og Rigmor Andersen Eide (2009 og 2013).

Venstres mandat henger uansett i en tynn tråd. Sjøl om Pål Farstad har markert seg godt etter at han kom inn på utjevningsmandat sist, er partiet langt bak i feltet. Det som gjør situasjonen ekstra tøff for Kristelig Folkeparti er at de utfordres av et knallsterkt lag i ytterste høyre bane.

Frp-trio utfordrer

Målinga er tatt opp rett etter det ble kjent at Sylvi Listhaug stiller på Frp-lista i Møre og Romsdal sammen med parlamentarisk leder Harald T. Nesvik og statsrådskollega Jon Georg Dale. Det er en trio som utfordrer også Høyre. Og vi har neppe sett full effekt av deres styrke ennå. Lenge før oppløpssida ligger Frp langt framme i fylket sammenlignet med hva de gjør på nasjonale målinger.

Får de full klaff på de rette sakene, slik som innvandringspolitikken, kan de komme til å sette inn en forrykende sluttspurt og sikre seg tre mandater. Det har Frp hatt før, da rett nok ved hjelp av utjevningsmandat og en oppslutning nasjonalt som partileder Siv Jensen ikke har innen rekkevidde denne gangen. Muligheten for at fylkeslista kan klatre opp de prosentpoengene som trengs på egen hånd, er imidlertid innen rekkevidde.

Her finner du kommentarene i Sunnmørsposten!

Kan svi hardt for KrF

Når KrF har ekstra stor grunn til å frykte dette, har det flere årsaker. Partiet ligger allerede dårligere an her i fylket enn på de nasjonale målingene, der de også strever med å nå gamle høyder. I tillegg er det så langt ikke dukket opp noen navn av nominasjonskomiteen hatt som kan skape den entusiasmen som trengs i parti og blant velgere.

Dessuten er det tydeligere og tydeligere at KrF sliter med å beholde grunnfjellet som har berget dem gang etter gang.

Frp har tidligere forsynt seg grovt av konservative kristne velgere på Israel-støtte og verdispørsmål. Sylvi Listhaug har denne sommeren tatt opp igjen jakten på de kristne velgerne. Det kan svi hardt i valginnspurten for KrF – ikke bare i Møre og Romsdal.

Gjør som over 30.000 andre - følg smp.no på Facebook