Kronikk om jobbmessa Sjekk inn 2018:

Bill.mrk. «Ansettelse snarest»

Ikke vet vi hvordan vi skal bo. Ikke vet vi hvordan vi skal arbeide. Og ikke vet vi hvordan vi skal transportere verken oss selv eller det vi produserer.

Folksomt: Mer enn 30 bedrifter presenterte seg på Sjekk inn i 2017, og hele 500 besøkende kom for å se nærmere på hva arbeidsmarkedet i Region Ålesund har å by på for ungdom og unge voksne med sans for Sunnmøre som mulig bo- og arbeidssted. Foto: Tone Molnes 

Vi vet ikke hva framtiden bringer. Ikke hvordan vi skal bo. Ikke hvordan vi skal jobbe. Eller hvordan vi skal flytte oss. Men vi vet at vi trenger folk

Ordførerne i Region Ålesund
Sjekk inn
  • Sjekk inn er en jobbmesse for studenter og unge voksne
  • møteplass der bedrifter og organisasjoner kan møte potensielle arbeidstakere
  • Arrangeres den 27. desember på Campus Ålesund, NMK bygget
  • Ble arrangert første gang i 2016
  • Rundt 500 besøkte Sjekk inn i fjor
Kronikk

Men det vi vet om framtida, er at vi trenger folk.

Vi trenger kloke hoder og raske bein, varme hender og arbeidsomme hender. Vi må få tak i de som grubler og de som gjør – og de som spør.

Vi trenger nye folk og mer folk.

Optimisme

Etter år der det har knaket i det oljesmurte næringslivet på Sunnmøre finner vi igjen ordet «optimisme» i analyser og debatter. «Største optimisme på seks år», «Optimisme i de fleste bransjer» og «Spår bedre tider» er titler på nyhetssaker de siste månedene.

Sparebanken Møres Inge Furre slapp vårlyset inn under investorkonferansen Børs og Bacalao i mars med analyse fra Statistisk sentralbyrå som sa det ligger an til oppgang både i produksjon og sysselsetting fremover.

Analysen pekte blant annet på behov for 2.800 arbeidstakere i Møre og Romsdal i år og neste år.

Manpower sin bedriftsundersøkelse fra i sommer fortalte at bedrifter i Vest- og Midt-Norge er mest klar av alle i landet til å ansette mer folk.

Og når Sparebank 1SMN kom med sin konjunkturanalyse for 2018 nå i november, var konklusjonen at optimismen er tilbake.

Se bildeserie fra Sjekk inn:

Over 400 unge sjekket jobbmulighetene på Sunnmøre

Torsdag kveld møtte de unge som er interessert i karrieremulighetene på Sunnmøre opp på Sjekk inn. Men er der egentlig jobber å få?


Lavere ledighet

Bedriftslederne i Møre og Romsdal har tro på både økt sysselsetting og økt omsetning.

Optimismen er ikke noe luftslott. NAV sine tall for arbeidsledighet viser at troen på lysere tider ikke er ønsketenkning. Tallet på arbeidsledige i Møre og Romsdal går jevnt og trutt nedover og er nå nede på landsgjennomsnittet.

Noen kommuner ligger over, men Ålesund-regionen som helhet og indre Sunnmøre ligger under. Her har arbeidsledigheten minket med ti prosent siste tolv måneder.

Topp fem ting å gjøre i Ålesund på en lørdag

Hva er dine topp fem ting å gjøre i Ålesund på en lørdag? Vi spurte seks unge voksne om kulturlivet i byen.


Kurser mot nye felt

Det er mulig Agnar Mykle får litt rett. Han mente at du kunne spikre sunnmøringen på nærmest hva det måtte være av fjøsvegger og låvevegger og naustvegger, og sunnmøringen ville leve og bli feit.

Noen næringer har vært, om ikke spikret, så bastet og bundet på hender og føtter av banker og obligasjonslån.

Og noen henger på veggen ennå. Noen til og med bare som en skygge av et minne. Men de som ikke ble fanget og klistret opp etter veggen, de har sneket seg inn i naustet, fått ut båten og satt kursen mot nye felt.

Det fins mange økonomiske teorier om årsaker til nyskaping, men i korthet handler de ofte om at nød lærer naken kvinne å spinne. Og som det er spunnet på Sunnmøre i de siste par årenes «nød»! Både av kvinner og menn.

Det etableres og gründes. Små bedrifter. Store bedrifter. Enkeltstående bedrifter. Og fellesskap som Pir Cowork. 4000 kvadratmeter innovasjonsbygård midt i Ålesund sentrum.

Gamle kjemper har reist seg igjen. Innen verftsnæringa har mange snudd skuta og det meldes om behov for skipsbyggere fra alle bukter og viker.

Synnøve mot strømmen:

Mens mange kvinner i fylket flytter til storbyene, valgte Synnøve det motsatte.

Mens mange kvinner i fylket flytter til storbyene, valgte Synnøve Sandnes å gjøre det motsatte.


Rusta til å møte framtida

Det produseres og leveres, kreeres og innoveres over en lav sko. En fersk analyse utført av Multiconsult sier at Ålesund er en av de ti byene i Norge som er best rusta til å møte framtida. De andre på lista var Kongsberg, Trondheim, Bergen, Stavanger-regionen og Oslo-regionen.

Multiconsult vurderte blant annet antall patenter per innbygger, antall nyetablerte selskaper, hvor mye privat næringsliv byene har og hvor mye utdanning og kompetanse folk har.

Kåret som en av landets mest framtidsretta byer, men framtida er mer usikker:

Ålesund blant topp 10

Ålesund kommer som nummer 10 på lista blant landets mest framtidsretta byer.


Har rykket opp en divisjon

I tillegg kommer det offentlige som tør tenke store tanker. Ålesund ble den første kommunen som bruker FNs bærekraftsmål nummer 14 om livet under vann når de skal skape fremtidens by.

Og Ålesund-området har rykket opp en divisjon når nye Ålesund, Sula og Giske har blitt med i FN-programmet United Smart Cities. I samarbeid mellom United Smart Cities og simuleringsmiljøet ved Campus i Ålesund skal det simuleres og visualiseres trafikkutvikling, vannforsyning og strømbruk.

Det skal tenkes nytt og skapes nytt både i det offentlige og i det private. Og da trenger vi nye hoder og nye folk.

Møteplass med effekt

For å få til dette er et av tiltakene å arrangere Sjekk inn. I fjor fikk over 500 unge voksne og studenter møte næringslivet på Sunnmøre. Og det ga resultater.

Bedriftene ga i ettertid tilbakemeldinger som «Vi har snakket med flere relevante kandidater» og «Vi har fått søknader og fått mange nyttige samtaler».

Vi vet at Sjekk inn har ført til nyansettelser, nye sunnmøringer og sunnmøringer som har kommet hjem.

Sjekk inn handler om å styre det uformelle. Legge til rette for å knytte kontakter. Få til møter. Lage en møteplass.

Det trengs som et av flere virkemidler for å tenke nytt og skape nytt. Og det må vi. For vi vet ikke hva framtiden bringer. Ikke hvordan vi skal bo. Ikke hvordan vi skal jobbe. Eller hvordan vi skal flytte oss. Men vi vet at vi trenger folk.

Harry Valderhaug
Ordfører i Giske

Vebjørn Krogsæter
Ordfører i Haram

Dag Olav Tennfjord
Ordfører i Skodje

Oddvar Myklebust
Ordfører i Sandøy

Jim Arve Røssevoll
Ordfører i Sula

Knut Harstad
Ordfører i Ørskog

Eva Vinje Aurdal
Ordfører i Ålesund