«Brexit-bekymringer på Sunnmøre»

Denne sommeren kan det være lurt å følge med på statsministervalget i Storbritannia.

Svekket pund? Finnes det noe positivt ved en Brexit? Det britiske pundet vil sannsynligvis svekke seg, skriver kronikkforfatteren.   Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB scanpix

Kronikk

Utfallet slår direkte inn på Brexit, som kan ha store konsekvenser for næringslivet i vår region.

Det britiske sirkuset rundt en eventuell utmeldelse av EU har pågått i over tre år nå.

Og hvis det er én ting vi har lært i denne tiden, så er det at alt er like usikkert som før. Vi i Danske Bank sitter regelmessig i møter med samarbeidspartnere og kunder som er urolige for Brexit. Vi ønsket å tallfeste bekymringen og fikk derfor meningsmålingsinstituttetYouGov til å gjennomføre en undersøkelse for oss.

50 prosent av næringslivslederne i regionen vår med kunder eller samarbeidspartnere i Storbritannia, svarer at de er bekymret eller svært bekymret for en Brexit.

4 av 10 sier også at de vurderer å endre sin satsing på det britiske markedet som følge av Brexit. Så her er det absolutt viktig å følge med hva som skjer.


Johnson overbevist om Storbritannia får på plass ny brexitavtale

Statsministerkandidat Boris Johnson er villig til å forlate EU uten en avtale – men sier han er overbevist om at det ikke kommer til å skje.

31. oktober fremstår nå som den nye D-dagen. Det er fristen EU har satt for å forhandle fram en ny avtale med Storbritannia.

I mellomtiden er det statsministervalg i det konservative partiet i Storbritannia. Hovedtemaet i valgkampen er nettopp Brexit.

Den ene av kandidatene, Boris Johnson, argumenterer for en hard linje, og at Storbritannia må ut av EU, med eller uten en avtale.

Den andre kandidaten, Jeremy Hunt, er mer moderat og går for en mykere linje i forhandlingene med EU.

Johnson er, tross husbråk og mange kontroversielle uttalelser, klar favoritt til å vinne valget.

Vi i Danske Bank tror en utsettelse utover 31. oktober er det mest sannsynlige scenarioet, med en påfølgende avtale noen år ned i løypa. Men etter hvert som tiden går og temperaturen i den britiske valgkampen øker, øker også sannsynligheten for at Storbritannia forlater EU uten en avtale.


Kontroverser fra første sekund i det nye EU-parlamentet

Protestaksjoner både inne i salen og utenfor parlamentsbygningen stjal oppmerksomheten da de folkevalgte i det nye EU-parlamentet samlet seg for første gang.

En såkalt hard Brexit. Og det er i dette scenarioet konsekvensene for næringslivet og økonomien blir størst. Det er vanskelig å forutsi de konkrete effektene ved en hard brexit. Aldri før har et så stort land trukket seg ut av en avtale som er selve fundamentet for lover og regler i markedsøkonomien. Finansmarkedet vil sannsynligvis reagere sterkt. Aksjemarkedet vil falle og de såkalte spreadene i kredittmarkedet vil gå ut.

Det betyr at det bli dyrere å låne penger for bedrifter. Disse effektene vil være med på å forsterke nedturen i europeisk økonomi. Bank of England har estimert et BNP-fall på inntil åtte prosent i Storbritannia ved en hard Brexit, noe som er et større økonomisk sjokk enn hva finanskrisen ga landet.

For eksportnæringen på Sunnmøre vil det få konsekvenser. En svakere britisk økonomi betyr at Storbritannia vil kjøpe færre varer fra norske eksportbedrifter. Det rammer for eksempel fisk og møbelindustrien.

Men en nedtur i Storbritannia vil også ramme resten av den europeiske økonomien, og sånn sett vil og vi alle bli påvirket av en hard Brexit.

Les flere kronikker på smp.no!

Et annet spørsmål er hva som skjer med vareflyten ved en hard Brexit.

Vi har mange bedrifter på Sunnmøre som ukentlig sender varer til England. Blir det full stopp i de store europeiske havnene?

Svaret er at vi rett og slett ikke vet! Men dimensjonene på handelen kan si oss noe. 10.000 trailere fra kontinentet passerer havnen i Dover hver eneste dag. I dag tar det 2 minutter å prosessere hver trailer. Uten en handelsavtale med EU kan det ta 60–90 minutter.

Trailerne vil sannsynligvis hope seg opp på begge sider av kanalen. Finnes det så noe positivt ved en Brexit? Det britiske pundet vil sannsynligvis svekke seg.

Det betyr at fotball- og shoppingturene til England blir billigere. Riktignok svarer 10 prosent i undersøkelsen at de vil unngå å reise til England ved en Brexit.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Men alle oss andre kan glede oss over billigere Solskjær-billetter på Old Trafford i Manchester.

Og la oss da håpe at Solskjær får en litt roligere høst enn politikerne i det britiske parlamentet. 23. juli får vi uansett svaret på om det blir Jeremy Hunt eller Boris Johnson som skal lede forhandlingene med EU i tiden fram mot 31. oktober.

Blir det Boris bør bekymrede bedriftsledere på Sunnmøre ta det verste Brexit-alternativet på alvor.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no

Thomas Jarnes Dyb

Banksjef Danske Bank Møre og Romsdal