Fortsatt leder Hillary Clinton på de fleste nasjonale meningsmålingene i USA, men Donald Trump haler innpå. I midten av mai var det bortimot dødt løp mellom de to, men så har Clinton rykket fra slik at hun ledet med nesten sju prosentpoeng. Nå med avsluttet republikansk landsmøte og Donald Trump utpekt som presidentkandidat, er det bare et par prosentpoeng som skiller, og det er ikke lenger helt utenkelig at Donald Trump kan bli USAs neste president.

Fortsatt er det nesten fire måneder til valget, og mangt kan skje når valgkampen mellom de to presidentkandidatene starter. Landsmøtet i Det republikanske partiet denne uka har vist et splittet parti. Trump er omstridt blant sine egne, og han mangler totalt støtte blant ungdommen. Det er ikke lett å se at han kan vinne valget uten å moderere språkbruken og framstå mer seriøst, men spørsmålet er om han kan det, og om han ønsker det?

Trump har størst suksess blant dem med lav utdanning. Hans suksess så langt bygger på støtte fra mange middelklasse-amerikanere som har «krasjet med globaliseringen», noen av de samme grupperingene som sikret flertall for Brexit i Storbritannia. Nedgangen i industrisysselsettingen har foregått både i Europa og i USA siden 1960-tallet, men har økt litt de senere årene fordi ny teknologi har gjort det mulig å flytte industriarbeidsplasser hjem igjen. Det er likevel et faktum at amerikanske lønninger har stagnert i flere tiår, og middelklassen har skrumpet, men det er øvre middelklasse og overklassen som har økt. Det samme har de som henger etter, og som Trump fisker etter. De med lav utdanning og dårlig råd som kjenner seg forlatt på grunn av globaliseringen er likevel ikke mange nok til å vinne et presidentvalg.

Storavisen New York Times har beregnet seg fram til at demokraten Hillary Clinton har 75 prosents sjanse til å bli USAs 45. president og den første kvinnelige, mens Trump har 24 prosent. På grunn av selve valgsystemet vil valget langt på veg avgjøres i 12 vippestater, og størst av disse vippestatene er Florida med 29 valgmenn. For å vinne valget må en kandidat vinne minst 270 av de til sammen 538 valgmennene. 165 av disse kommer fra vippestater. Vinner Clinton Florida vil hun ha 258 valgmenn, og være nokså sikker på seier, men vinner Trump Florida ser det verre ut for Clinton. Hittil har Clinton ledet på målingene i alle de 12 vippestatene, men det er nå valgkampen starter for alvor.

Noe av Hillary Clintons problem er at hun er nesten like upopulær blant folk som Trump. Nær 60 prosent har et dårlig inntrykk av Trump, mens 56 prosent har det samme om Clinton. Når det gjelder seriøsitet og ikke minst når det gjelder politisk erfaring, er Clinton bortimot uslåelig. Vinner hun vil USA trolig få den mest erfarne førstegangspresidenten i nyere tid, mens vinner Donald Trump som får USA den presidenten som er totalt blank for politisk erfaring, men som kan mye om show og det å tjene penger.