Leder 23. september:

«Støre vingler om kommunereform»

Partileder Jonas Gahr Støre under åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag.   Foto: NTB scanpix

I juni ville Støre fullføre kommunereformen. Nå vil han ikke mer

Leder

I juni signaliserte Ap-leder Jonas Gahr Støre at det kommunalminister Sanner greide å få til med sin kommunereform skulle videreføres om Ap kom til makten etter valget. Det vart med andre ord ikke snakk om å gjøre om på sammenslåingsvedtak som kommunene hadde gjort og som stortingsflertallet hadde konfirmert, slik Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde varslet at Sp ville kreve.

Nå har Gahr Støre ombestemt seg. I en tale til landsstyret i Ap tirsdag sa Støre at om Ap vinner valget neste år så er kommunereformen over. «Den er avsluttet når denne perioden er slutt». I juni sa han at ingen må tro at det blir slutt på kommunereformen selv om Solberg-regjeringen ikke når målet sitt. Nå signaliserer han at kommunene ikke trenger å slå seg sammen.

Det smaker av taktikk for å holde temaet varmt fram til neste års valgkamp. I inneværende partiprogram for Ap er det nedfelt et behov for kommunereform. Nå er det plutselig ikke så nøye. Det ligner mye på den vingling som Støre også tidligere er blitt kritisert for. Behovet for reform kan det ikke være tvil om, og ei heller at det er Stortinget som må ta ansvar for å få det til.

140 kommuner har så langt fattet positive vedtak om sammenslåing. Av disse er 62 styrt av en Ap-ordfører, deriblant Ålesund. Nå skal fylkesmennene si sitt om kommunekartet innen 1. oktober, og de kommer til å foreslå sammenslåinger av kommuner som hittil har sagt nei. Så blir det opp til Stortinget neste vår å si ja eller nei til det kartet fylkesmennene har tegnet. Det er sannsynlig at det vil være flertall på Stortinget for de fleste forslagene, selv om Ap skulle stemme imot.

Det selv Ap vil støtte er at enkeltkommuner i en naturlig region som sier nei til sammenslåing og som dermed blokkerer for de andre kommunene som er for, kan tvinges til å bli med. Det er da noe.Den første etappen av kommunereformen ligger an til å bli mer vellykket enn det mange trodde på forhånd.

Det er kanskje derfor at Jonas Gahr Støre nå varsler slutt på reformen hvis dagens regjering taper valget. De vedtak som Stortinget gjør og som først skal begynne å gjelde i 2020, kan han vanskelig omstøte. Han inviterer til omkamper hvis han får regjeringsflertall.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder