Leder tirsdag 11. oktober:

Åpner for ny kamp om topp-plassene

Til tross for at ryktene har gått en tid, var det en overraskelse for mange at Harald T. Nesvik (Frp) trekker seg fra politikken.

Trer av Frps Harald Tom Nesvik takker neste år av, etter 20 år på Stortinget.   Foto: Arkivfoto

– Også kampen om fjerdeplassen kan bli interessant

Leder

Han runder av etter fem perioder på Stortinget, den siste som parlamentarisk leder.

Nesvik informerte nominasjonskomiteen i fylkes-partiet i helga, før han gikk offentlig ut med nyheten mandag formiddag. Beslutningen skaper ny bevegelse i toppen av ei stortingsvalgliste som på forhånd var knallsterk, og dette kan gi uventa nominasjonsstrid.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug står sterkt i konkurransen om toppen på lista, også som en framtidig lederkandidat i partiet. Landbruksminister Jon Georg Dale sikter seg inn mot andreplassen, men ikke alle er villige til å se dette som fasiten. Det er flere som vil på tinget fra Frp-bastionen i nordvest.

Harald T. Nesvik setter med dette et foreløpig punktum for en betydningsfull politisk karriere. Til neste høst har han 20 år på Stortinget bak seg. Det tilsvarer nesten halve historien til partiet.

Nesvik har vært aktiv politiker for Frp i til sammen 30 år. I tillegg til rollen som parlamentarisk leder, har han hatt flere framskutte posisjoner. Han var blant annet lenge partiets talsperson i helse- og sosialsaker.

Nesvik har også vært en viktig ombudsmann og døråpner for hjemfylket og hjembyen. Av de senere sakene han har hatt en svært aktiv rolle i, var å sikre at Møre og Romsdal fikk bli eget politidistrikt.

Møre og Romsdal er en av de største bastionene for Fremskrittspartiet. På det meste har fylkespartiet hatt tre representanter på Stortinget. Sjøl om de skal gjøre et usedvanlig godt valg for å gjenta dette, vil kampen om plassene langt ned på lista nå hardne til.

Med to statsråder på toppen kan nemlig både tredje- og fjerdeplassen komme til å gi billett til den rikspolitiske arenaen. Frank Sve fra Stranda lanserte allerede i går sitt kandidatur, men han vil slett ikke nøye seg med en usikker tredjeplass.

Sve sikter mot en av de to sikre plassene på lista. Med det utfordrer han ikke bare to statsråder, men også de i partiet som ser på Listhaug og Dale som to aktuelle kandidater til toppledelsen i partiet. Dette er et friskt utspill som kan gi en svært heit nominasjonsstrid.

Også kampen om fjerdeplassen kan bli interessant

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder