Leder:

«Brygger opp til brennhett landbruksoppgjør»

For mye: Landbruksminister Jon Georg Dale mener at det er for høye tilskudd som er årsaken til deler av inntektsnedgangen for bøndene. Slikt blir det gjerne bråk av.  

Det er på ingen måte rimelig at bøndene skal oppleve videre fall i inntektene

Leder

Bøndenes krav i årets jordbruksoppgjør er det høyeste på flere år. Ingen bør være overrasket om spriket mellom dette kravet og statens tilbud kommer til å bli større enn på lenge. I fjor var avstanden vel en milliard før forhandlingene.

Temperaturen har allerede steget noen hakk i dagene før bøndene i går la fram sitt krav. Budsjettnemnda varslet nylig at bøndene har en inntektsnedgang i vente fra 2016 til i år.

Landbruksminister Jon Georg Dales svar var at dette skyldes overproduksjon på grunn av for rause subsidier. Bøndene mener at Dales diagnose er feil, og svarer med et krav på 1,8 milliarder. Helt uavhengig av om noen av dem sitter på fasiten, er dette et varsel om noen riktig heite maidager.

Ikke siden 2013 har bøndenes organisasjoner stilt ved forhandlingsbordet med et så høyt krav som i år. Den gang endte det godt for bøndene. Statens tilbud var da også rausere enn på lenge, og oppgjøret endte til slutt med en ramme på 1,27 milliarder og solid lønnsvekst.

Men det er mer enn fem år som skiller årets oppgjør fra dette. For det første hadde det vært et himla rabalder året før, der landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk fanget fullt av aksjonerende bønder. I tillegg var det valgår.

I år er det ingen av delene. Ikke er det valg. Frp har ministeren. I de første tre årene med blå-blå regjering har oppgjørene endt på mellom 350 og 400 millioner. Unntaket var i fjor der KrF og Venstre fikk jekket opp tilbudet fra staten til 625 millioner i Stortinget, og skapte enighet på overtid.

Ingen løfter til bøndene fra Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) kan ikke love et jordbruksoppgjør som tetter lønnsgapet mellom bøndene og andre grupper.


Det er på ingen måte rimelig at bøndene skal oppleve videre fall i inntektene, sjøl om også andre grupper har hatt fall i reallønna i den nedgangskonjunkturen vi har lagt bak oss. Fortsetter det vil det kunne gå ut over både sjølforsyning, bosetting og kulturlandskap.

Statens tilbud til bøndene bør avspeile de landbrukspolitiske målsettingene som Stortinget har satt. Samtidig er det klart at høye subsidier ikke er den eneste gyldige løsningen. Om tilskudd fører til overproduksjon og kraftig prisfall, slik vi har sett det for sauebøndene, er dette gal medisin. Innretningen blir derfor minst like viktig som kronebeløpet.

Dale før jordbruksoppgjøret: – Slik kan vi ikke holde på

Økte tilskudd til jordbruket gir overproduksjon og lavere inntekter for bonden, mener landbruksminister Jon Georg Dale (Frp).

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder