«Venstre feirer de små seirene – Erna tar de store»

Venstre har sittet 156 dager i regjering. Torsdag oppsummerte de erfaringen så langt, og en tydelig fornøyd Trine Skei Grande kunne konstaterer at partiet har gått fram på de siste sju meningsmålingene.

SMÅTT: Venstres ledertrio, Trine Skei Grande (i midten), Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik under Venstres sommerpressekonferanse på Stortinget.   Foto: Tore Meek, Scanpix

Nøkkelen til at Venstres dristige regjeringsprosjekt skal lykkes er at KrF blir med

Leder

Da partiet hadde landsmøte i april lå de på 3,7 prosent oppslutning. Nå viser snittet for meningsmålingen at Venstre er på 4,2. Vi snakker altså om 0,5 prosent.

Som minipartner i Solberg-regjeringen må Venstre nøye seg med å feire de små seierne. De store tar Erna seg av selv.

Skei Grande mente det hadde vært mye lettere enn mange Venstre-folk på forhånd trodde å gå inn i regjeringen. Hun hevdet regjeringsdeltakelse hadde gjort partiet mer synlig.

– Jeg tror ingen ønsker seg tilbake til det kranglepartiet vi framsto som for et år siden, fastslo Venstre-lederen.

I spissen for de fleste kranglene Venstre viklet seg inn i på den tiden sto nettopp partilederen selv. Det ligger med andre ord en solid dose sjølkritikk i akkurat det utsagnet.

En halv prosent opp på gallupene og mindre krangling med Frp, er så langt den meste synlige effekten etter fem måneder med Venstre i regjering. Vern av Lofoten, Senja og Vesterålen, nasjonalpark på Lofotodden, inkluderingsdugnaden, og en tredeling av foreldrepermisjonen, står på lista over det Venstre ser på som sine seire i regjeringen.

At Skei Grande legger vekt på at det i ettertid viste seg å være enklere å gå inn i regjeringen enn hun hadde trodd, kan knapt tolkes som noe annet enn en invitasjon til KrF-leder Knut Arild Hareide. For her ligger nøkkelen til at Venstres temmelig dristige regjeringsprosjekt skal lykkes. Velger Hareide å ta med seg partiet inn i regjering vil det kunne gi Venstre drahjelp i flere saker som er viktig for partiet. Et KrF i regjering vil flytte Solberg-regjeringen enda noen knepp inn mot sentrum.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Bra for Venstre, sikkert greit for Høyre, men betydelig verre for Frp.

Skulle Hareide velge en rødgrønn allianse blir Venstre og Skei Grande stående aleine med å heise en slags sentrumsprofil i regjeringskontorene.

Det trenger ikke få noe lykkelig utfall for et parti med en oppslutning rundt sperregrensen.

Slik er Venstres skjebne er mer i hendene på Hareide enn partiet liker å snakke om.