«KrFs siste sidesprang kan gi tung bakrus»

Anstrengt: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fikk flere budsjettgjennomslag, men Frps parlamentariske leder, Helge André Njåstad (t.v.) kan styre begeistringen. 

Når KrF velger å hoppe til sengs med Ap midt i forlovelsesselskapet, er likevel Frps raseri til å forstå

Leder

KrF fikk sine budsjettseire, som ventet. Det motsatte ville vært en sensasjon. Partiet står tross alt på terskelen til å inngå ekteskap med regjeringspartiene, og det hadde vært rart om ikke Erna & co. la godviljen til.

Likevel er det nå lite som minner om en varm romanse. Det var med nød og neppe stortingsgruppa til Frp gikk med på budsjettavtalen. Der KrF har fått sine symbolseire, har Frps preg på budsjettet blitt temmelig dunkelt.

Frp-opprør ryster Solberg før sonderinger med KrF

Frp-leder Siv Jensen sier hun har null tillit til KrF etter taxfree-bråket – mens KrF trekker på skuldrene og Erna Solberg (H) prøver å roe gemyttene.


Når KrF i tillegg lar seg friste til et siste sidesprang etter at de rødgrønne satte noen taxfree-flasker med vin på bordet, er det ikke rart at det blir kjølig. Det kan være livlig på utdrikkingslag, men der er noen grenser man ikke skal tråkke over. Her har ikke KrF gjort det enklere for seg sjøl.

På lista over KrF-gjennomslag troner barnetrygda høgest. Det er ikke det store beløpet, men det er tross alt første gang på to tiår satsen er økt. Så kommer økt barnetillegg for uføre og mer i foreldrepenger til de som har vært lite i arbeid.

Dette er ting som er med på å blankpolere familieparti-glorien. Fra før hadde regjeringa også forsynt budsjett-buffeten med godbiter for regjerings-sultne KrF-ere. Men mye vil ha mer, og da de rødgrønne fristet KrF med å kutte litt i taxfreekvoten, var de lette å be.

To flasker vin ekstra på grønn sone er kanskje ikke all verden for «folk flest». Når KrF velger å hoppe til sengs med Ap midt i forlovelsesselskapet, er likevel Frps raseri til å forstå. At Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde freser, tar de kanskje ikke så tungt, men dette strekker seg lengre.

Frp-leder Siv Jensen sammenlikner KrFs taxfree-finte med å stikke kniver i dem man skal samarbeide med. Uttalelsen må sjølsagt ses som en del av posisjoneringen foran forhandlingene, men er også uttrykk for en voksende Frp-frustrasjon.

Den må Siv Jensen må forholde seg til. Hun kan ikke tillate seg å gi ved dørene. Det vil gjøre Erna Solbergs jobb med å nå sin flertallsdrøm langt tyngre. For KrF-nestlederne som også er nødt til å ha store seire for å helbrede sårene i eget parti, kan dette bli en dårlig start på bryllupsforberedelsene. Bakrusen av de to taxfree-flaskene kan bli tung.

Ropstad frykter ikke Frp-opprør

Når regjeringssonderingene starter for alvor, vil Frp ha roet seg, tror KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Han frykter ikke kjepper i hjulene.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder