Historien om det nye og kostbare nødnettet er mange. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har i utgangspunktet ikke penger til å gjøre noe med det.

Det nye nødnettet skulle gi en digital og sømløs radioforbindelse mellom nødetatene helse, politi og brann. Utbyggingen starta i 2006, og i 2015 ble det erklært at en landsdekkende utbygging var gjennomført. Prisen endte til slutt på rundt seks milliarder kroner.

Det er en fullstendig uakseptabel situasjon og et svar vi ikke kan avfinne oss med. På flere befolkningstette områder med stor trafikk er Sunnmøre i dag uten nødnettdekning. Den klare forutsetningen for utbyggingen av nettet var at det skulle dekke absolutt hele Fastlands-Norge. Når det ikke er tilfelle må bevilgende myndigheter, med andre ord Stortinget, på banen og sørge for at det blir skaffet til veie penger slik at en får på plass en tilfredsstillende dekning.

Situasjonen er at problemene med nødnettet står i kø også en rekke andre steder i hele landet. Hele Finnmark har i perioder vært helt uten nødnett forbindelse. Deler av Nordland har opplevd det samme. Det har vært en rad problemer under utbyggingen av nettet og det har blitt avdekket at det ble driftet fra India av folk uten sikkerhetsklarering.

Det som synes åpenbart er at jobben med å bygge ut nettet ikke er ferdig. Det bør ansvarlige myndigheter først som sist ta innover seg.