Leder:

«Uakseptable mangler i nødnettet»

Nødnettet: I dette sterkt trafikkerte krysset på Ytterland på Valderøya virker ikke nødnettet. En rekke steder på Sunnmøre er uten dekning i det nye nødnettet. 

Jobben med å bygge ut nødnettet er ikke ferdig. Det må ansvarlige myndigheter ta inn over seg

Leder

Brannstasjonene i Fosnavåg og Ulsteinvik har store problemer med dekningen fra nødnettet. Et sterkt trafikkert og ulykkesutsatt kryss på Valderøya ligger i en sone der det ikke er dekning i nødnettet. Da Geiranger var isolert som følge av ras sluttet nødnettet å virke fordi noen ikke hadde fylt diesel på aggregatet som forsynte det med strøm.

Brannsjefar slår alarm om det nye naudnettet

Brannstasjonar utan dekning

Naudnettet skulle revolusjonere sambandet mellom blålysetatane. Men på brannstasjonane i Fosnavåg og Ulsteinvik er det ikkje dekning.


Historien om det nye og kostbare nødnettet er mange. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har i utgangspunktet ikke penger til å gjøre noe med det.

Det nye nødnettet skulle gi en digital og sømløs radioforbindelse mellom nødetatene helse, politi og brann. Utbyggingen starta i 2006, og i 2015 ble det erklært at en landsdekkende utbygging var gjennomført. Prisen endte til slutt på rundt seks milliarder kroner.

Brannsjefen i Ålesund har vært i kontakt med direktoratet og gjort dem oppmerksom på at en rekke steder på Sunnmøre er uten dekning. Han har fått til svar at disse stedene står på en liste, men som følge av at en regner nettet som ferdig utbygget er det ikke penger til forbedringer. At brannstasjonen i Herøy skal få en forsterkning av sitt nett, er langt fra noen løsning på problemene.

DSB lovar utbetringar på brannstasjonen i Herøy

Forsterkar naudnettet

No får brannvesenet i Herøy eit naudnett som verkar også inne på stasjonen.


Det er en fullstendig uakseptabel situasjon og et svar vi ikke kan avfinne oss med. På flere befolkningstette områder med stor trafikk er Sunnmøre i dag uten nødnettdekning. Den klare forutsetningen for utbyggingen av nettet var at det skulle dekke absolutt hele Fastlands-Norge. Når det ikke er tilfelle må bevilgende myndigheter, med andre ord Stortinget, på banen og sørge for at det blir skaffet til veie penger slik at en får på plass en tilfredsstillende dekning.

Situasjonen er at problemene med nødnettet står i kø også en rekke andre steder i hele landet. Hele Finnmark har i perioder vært helt uten nødnett forbindelse. Deler av Nordland har opplevd det samme. Det har vært en rad problemer under utbyggingen av nettet og det har blitt avdekket at det ble driftet fra India av folk uten sikkerhetsklarering.

Det som synes åpenbart er at jobben med å bygge ut nettet ikke er ferdig. Det bør ansvarlige myndigheter først som sist ta innover seg.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder