Dette er et av 13 områder som NVE mener kan brukes til vindkraftanlegg i Norge. De 13 områdene ligger i alle fylker, utenom Oslo, Oppland, Troms og Akershus.

Nytilsatt vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund understreker at dette ikke er områder der det automatisk skal åpnes for utbygging, men områder en faglig mener er best egnet av hensyn til miljø- og samfunnsvirkninger og selvfølgelig tilgang på vind.

Å øke andelen vindkraft i elforsyning er en viktig del av det grønne skiftet. I et globalt perspektiv er satsing på sol- og vindenergi helt avgjørende. I dette ligger det store muligheter for Norge som har en lang og vindfull kystlinje.

Men utbygging av store vindkraftanlegg på land er ikke uproblematisk. Protestene er økende og SV-landsmøtet sist helg vedtok at en burde innføre en midlertidig stans, inntil en overordnet plan for vindkraftutbygging var på plass.

Dokumentet fra NVE er starten på å få en slik plan, og det kan være grunn til å merke seg at protestene fra miljøvernorganisasjoner og turistforeningen allerede har kommet. I utbyggingen av store vindkraftanlegg ser vi at hensynet til klimaet noen ganger krasjer med hensynet til klassisk naturvern. Anleggene krever omfattende utbygging av et vegnett mellom vindmøllene. Når det skjer i sårbar natur kan skadene bli betydelige. I tillegg kommer konflikten mellom vindturbinene og fuglelivet.

Disse utfordringene må tas på alvor. Vi mener det er alt for drastisk å stoppe all vindkraftutbygging på land, men de prosjektene en ønsker å gjennomføre må gjennomgås med et kritisk blikk.

Fordi vi tror framtidas vindkraftproduksjon vil skje til havs. Så langt ut at møllene knapt vil være synlige fra land. Ved å utnytte teknologien mange år med olje- og gassvirksomhet har gitt oss, kan det bli en svært viktig næring for næringslivet langs kysten.

Vi må utnytte vinden til å lage strøm, men vi må gjøre det på en bærekraftig måte.