Leder:

«Den store testen før valget»

NYTT FORSØK: Fylkestinget har to ganger utsatt å vedta en økonomiplan. Mandag samles fylkesutvalget til et nytt forsøk.  Foto: Geir Strand

Leder

Mandag samles fylkesutvalget for siste gang før høsten lokalvalg. Spørsmålet er om de er villige til å starte det tvingende nødvendige arbeid med å få fylkesøkonomien under kontroll, eller om de skyver det til det nye fylkestinget som blir valgt til høsten. Det er nærliggende å frykte det siste.

Møtet i fylkesutvalget er tredje forsøk på å få vedtatt en økonomiplan for fylkeskommunen. Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik har lenge vært tindrende klar på at det som må til er en kombinasjon av noen nær en investeringsstopp, sammen med reelle og varige kutt i drifta.

Kan havne på Robek: – Dette vil påverke alle sektorane i Møre og Romsdal fylkeskommune og innbyggarane i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal fylkeskommune må gjennom kraftige sparetiltak for å unngå å bli plassert på Robek-lista og dermed bli uderlagt statlig økonomistyring, skriv fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik i sin innstilling til fylkesutvalet.


Det siste er det vanskeligste. Drifta må ned med i hvert fall et sted mellom 200 og 300 millioner kroner på årsbasis. Det kan høres ut som en smal sak gitt at fylket har årlige budsjett på rundt fire milliarder kroner. Men alle som har vært gjennom en prosess med omstilling og kutt på egen arbeidsplass, vet hvor vanskelig dette er.

Hovedregelen når en skal ha ned utgiftene er å si opp folk. Nedbemanning er stikkordet.

Om ikke fylkespolitikerne vil det, ligger det en smørbrødliste i forslaget fra fylkesrådmannen. Kutt i ferjetilbudet, kutt i busstilbudet, færre båtruter, kutt i støtteordningen for kjøp av pc til elever i videregående skole, for å nevne noen.

Fylkestinget skyver kuttene til sommeren:

Øker investeringene med en halv milliard kroner

Fylkestinget valgte enda en gang å utsette vedtak om økonomiplan. I stedet plusset de på investeringene med en halv milliard kroner.


Dette er valget fylkestinget som samles om to uker, står overfor. Skal det skje noen der må fylkesutvalget vise veg for hvordan en skal komme i mål.

Om det er mulig å få flertall for reelle kutt i drifta av fylket bare noen måneder før valget, er det grunn til å tvile på. I fylkestinget er det to parti som utmerker seg med å forsøke fortelle om en alternativ økonomisk virkelig. Her har Senterpartiet og Frp funnet sammen i en noe spesiell allianse. Begge partiene mener de økonomiske problemene er overdrevet, og at en i hovedsak kan fortsette som før. Senterpartiet sier kontant nei til enhver endring i skolestruktur og Frp og Frank Sve mener mye av kuttene kan tas ved å si opp byråkrater på fylkeshuset. Det siste er populisme av fremste merke. Det er ikke byråkrater, men lærere i den videregående skolen som er den store yrkesgruppen i fylket.


At Senterpartiet er med i flertallskonstellasjonene rundt Ap, mens Frp sitter i opposisjon i fylkestinget, gjør ikke saken enklere. Et Sp som er livredde for at den kraftige oppturen de har hatt på målingen skal stoppe før valget, og et Frp i dyp bompengekrise, er et mildt sagt et krevende utgangspunkt for å få orden på fylkesøkonomien.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder