Leder

Behov for mannskapsskifte i Venstre

Det er behov for et mannskapsskifte i Venstre. Men det er slett ikke opplagt hvem som kan ta over ledervervet etter Trine Skei Grande. Foto:  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leder

Etter nok et svakt valgresultat kommer kravene om en ny ledelse i Venstre. Kravene er til å forstå, men partiets problem er at det i dag ikke finnes en opplagt arvtaker etter Trine Skei Grande. Det siste Venstre trenger er en opprivende intern maktkamp om hvem som skal overta ledelsen i partiet.


Grande har ingen planer om å kaste kortene

Trine Skei Grande mener hun har stor støtte i Venstre til tross for utspill fra egne rekker om at hun bør gå. Nestlederne vil ikke si om de vil søke gjenvalg.


I Venstres fylkesparti i Møre og Romsdal er det nå flere som kaster seg på kravene om skifte. Partiveteranen Iver Nordseth er blant dem. Fra før vet vi at partiets listetopp, Pål Farstad, er en sterk tilhenger av at Abid Raja skal overta klubba i partiet.

Raja har sine støttespillere over hele landet, ikke minst utenfor de største byene. Samtidig er det blant partiets folk på Stortinget og i regjeringen en betydelig skepsis til hans mildt sagt lite forutsigbare stil. I denne delen av Venstre står både Oslo Guri Melby og nordfjordingen Sveinung Rotevatn sterkere. Raja, Rotevatn, Melby og kanskje Eid-ordfører Alfred Bjørlo er navnene som skiller seg ut.


Fylkesledere krever endringer i Venstre-ledelsen

To fylkesledere i Venstre bekrefter overfor NRK at de har kommet med konkrete forslag til endringer i partiledelsen overfor partiets valgkomité.


Jobben til en ny partiledelse blir å stake ut en ny kurs videre for det som er landets eldste politiske parti. En del av Trine Skei Grandes prosjekt var at Venstre skulle sikre seg de miljøbevisste og klimaopptatte velgerne i de største byene. Valget viste at disse velgerne gikk til MDG. I tillegg mente dagens partiledelse at det var velgere å hente ved å profilere partiet som sosialliberalt og borgerlig, med en klar brodd mot Ap og venstresiden. Når en ser på resultatet fra valget sist mandag, har heller ikke det prosjektet lyktes.


Diskusjon om ledervervet i Venstre

Flere Venstre-politikere ønsker en diskusjon om ledervervet i partiet. Selv avviser partileder Trine Skei Grande debatten og henviser til partiets valgkomité.


Det urbane liberale klima-Venstre har feilet i kampen om velgerne. Spørsmålet er hvor partiet da skal gå. På Eid sitter Alfred Bjørlø som nyvalgt ordfører i nye Stad kommune. Han har kommet med bitende kritikk av regjeringens sentraliseringspolitikk. Bjørlo mener det finnes et velgerpotensial for Venstre blant miljøbevisste moderne mennesker i distriktene som ikke kan tenke seg å stemme Senterpartiet.

Vi tror Venstre trenger en ny partiledelse om de skal ha en sjanse til å komme over sperregrensen under stortingsvalget i 2021. Men vi er usikre på om partiet makter å gjennomføre det skiftet på en såpass sivilisert måte at de ikke skremmer bort de få velgerne de ennå har. Det siste vil nok noen av flere bli brukt som et argument for å gi Skei Grande en periode til.