Leder:

«Kan ikke gi mer gass»

Omstille: Finansminister Siv Jensen (Frp) må legge fram et nøkternt budsjett, men samtidig et budsjett som gir mer fart i omstillinga i norsk økonomi.  Foto: NTB Scanpix

Leder

Nå trenger vi et nøkternt statsbudsjett, men det betyr ikke at det må være kjedelig. Tvert imot bør det gnistre av budsjettet finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram i dag, både der det kuttes og der det satses.

Norsk økonomi går godt. Aktiviteten er høy, og det skapes mange nye jobber. Ledigheten viser tall som vi ikke har sett siden årene rett før finanskrisen. Ute banker dårligere tider stadig hardere på døra med handelskrig, Brexit og begynnende lavkonjunktur, men her hjemme peker fortsatt pilene oppover.

Budsjettlekkasje: Sju milliarder til klimatiltak

Regjeringen setter av sju milliarder kroner til klimatiltak i det neste statsbudsjettet, opplyser utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) til VG.


Økonomien trenger altså ikke en stat som dytter på bak for at den skal holde farten. Staten må tvert imot holde igjen for ikke å skape press i økonomien. Stramme tøyler må til. Det vil smerte for noen, men gir også muligheter.

Vi må benytte dette vinduet i norsk økonomi til å omstille, for alt det er verdt. Vi må kutte i offentlig sektor, men det må kuttes klokt. Vi må skjerme viktige velferdstjenester og særlig sårbare grupper, samtidig som vi effektiviserer og legger til rette for videre jobbvekst. Flertallet av de nye jobbene må imidlertid komme i privat sektor.

Minst like viktig er det at de nye jobbene kommer i næringer som vi skal leve av i framtida. Vi må ta nye skritt bort fra oljeøkonomien. Det er ikke en nedsnakking av oljejobber, men en erkjennelse av at veksten framover kommer helt andre steder. Hviler vi for lenge i oljeøkonomien, vil vi tape på lang sikt.

LO anslår taktskifte i norsk økonomi

Mens økonomien i Fastlands-Norge vil vokse med 2,4 prosent i år, kommer veksten til å svekkes til 2,2 prosent neste år, anslår LO i en fersk prognose.


Bærekraft er framtidas konkurransekraft, og budsjettet må vise at alt snakket om «det grønne skiftet» og «havrommet» blir mer enn bare snakk. Vi må satse der vi har særlige konkurransefortrinn, og da kommer vi ikke utenom de maritime og marine næringene.

Vi må satse på forskning, kunnskap, utdanning og teknologiutvikling, og ta tak i disse utfordringene. Vi må bruke skatte- og avgiftspolitikken målretta inn i omstillinga. Vi må investere til inntekts ervervelse og kutte i utgifter som først og fremst er til utgifts ervervelse.

Offentlig sektor kan ikke fortsette å ese ut, men det betyr altså ikke at alt må barberes.


Så langt har regjeringen vært litt for glad i ostehøvelen når den har forsøkt å kutte. Den er en smart oppfinnelse, men ikke et kirurgisk instrument. Nå bør regjeringen finne fram skalpellen, slik at kuttene treffer bedre. Det vil gi større handlingsrom for å gi gass der det trengs.


Nav: Færre arbeidsledige i september

Arbeidsledigheten gikk svakt ned i september. I løpet av måneden ble det registrert 400 færre helt ledige, og ledigheten ligger nå på 2,2 prosent, ifølge Nav.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder