Sunnmørsposten mener:

Ingen lykkelig skilsmisse

Bye, bye!: Statsminister Boris Johnson kan i dag feire brexit og vinke farvel til EU, men det ligger tøffe utfordringer foran både Storbritannia og EU som også berører lille Norge.  Foto: AP / NTB scanpix

Leder

Fredag kveld feirer halvparten av britene sin skilsmisse fra EU etter 47 års ekteskap. Lørdag står de opp til en ny hverdag, bare for å oppdage at de fleste av de dagene også er grå.

Skilsmisseoppgjøret er ikke over. Friheten vil heller ikke bli ubegrenset. Problemer man ville bli kvitt, følger med på lasset. Brexit vil også skape nye.

Det er derfor duket for en skikkelig bakrus. Den kan gi hodepine også for Norge.


Siste natt med gjengen nærmar seg for Storbritannia og EU

Når kalenderen viser 1. februar, er Storbritannia ute av EU. I det siste døgnet som medlem er det både tid for tilbakeblikk og for å sjå framover.


De fleste trekker likevel et lettelsens sukk. De stadige utsettelsen har ført lite godt med seg, og har forsterket splittelsen i folket. Frykten for en hard brexit har også hatt negative økonomiske konsekvenser.

Nå kan partene ta fatt på neste etappe, forhandlinger om en frihandelsavtale. Statsminister Boris Johnsen har sagt at de skal være over på 11 måneder. I denne perioden skal alt i prinsippet være som før. Norge signerte tirsdag en avtale som sikrer dette også i vårt forhold til Storbritannia.


Brexitjubel, sorg og antiklimaks

Enten de skal feire, mimre eller sørge når de forlater EU fredag kveld, kommer britene neppe til å merke noen endring når de våkner utenfor unionen lørdag.


Boris' tidsplan er derimot svært optimistisk. Den kan bringe ny uro og ny usikkerhet. EU vil ikke innrømme Storbritannia markedsadgang uten å få noe igjen. Det de vil forlange i retur, vil ligne svært mye på det britene har sagt de vil forlate – forordninger og pålegg fra Brussel som skal sikre like konkurransevilkår.

Dessuten har Boris Johnsen oppdaget at det har sin pris å bremse arbeidsinnvandringen. Nå vil han se mot Afrika og India og andre deler av det gamle imperiet for å erstatte bortfallet av østeuropeisk arbeidskraft. Akkurat det hadde ikke mange av dem som stemte for brexit, sett for seg.


Johnson inviterer til brexit-feiring

Statsminister Boris Johnson kunngjorde sent fredag at utmeldingsdagen 31. januar skal feires med tale til nasjonen, en opplyst nedtelling og en mynt.


I tillegg ligger grensa mellom Nord-Irland og Irland, skotsk separatisme og tøffe forhandlinger om frihandelsavtaler med land som USA og Kina der som farlige snubletråder. Nå må britene løse sine problemer sjøl, og kan ikke lenger skylde på Brussel.

Likevel bør vi ikke uroe oss mest over et langdrygt skilsmisseoppgjør og britenes utfordringer med å finne ut av sin nye hverdag. Den britiske økonomien er stor nok til at britene kan ri av stormen, og alle vil unngå djupe konflikter og stor markedsuro.

Verre er det med de langsiktige konsekvensene. Britenes exit er et steg mot et mer splittet og utrygt Europa. Samtidig endrer det på balansen i EU ved at landene Norge oftest deler interesser med, får mindre innflytelse.

Ikke noe av dette er et gode for et lite land lengst nord i Europa.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder