Equinor har pådratt seg tap i størrelsesorden 200 milliarder kroner på sine investeringer i USA. Tapene kommer samtidig med avsløringer av et salig økonomisk rot, voldsomme lederlønninger og en åpenbar uvilje fra selskapet om å vise fram offentlig hvor ille det egentlig sto til med disse investeringene.

Skandalen rammer også den sittende ledelsen i Equinor. Under generalforsamlingen torsdag denne uka forsikret konsernsjef Eldar Sætre om bedre rapporteringsrutiner og mer åpenhet rundt investeringene i USA.

Det er på høy tid. Finanstilsynet og aksjeanalytikere har lenge etterlyst bedre informasjon, men Equinor har sagt nei og insistert på å bake tallene fra driften i USA inn i regnskapet for hele utenlandssatsingen til selskapet.

Det hele startet da Statoil, som selskapet het den gangen, i 2008 bestemte seg for å gå inn i skiferolje- og skifergassproduksjon i USA. Beslutningen utløste investeringer i flere hundremilliarder-klassen. Investeringer som var høyst omstridt.

Miljøbevegelsen var blant dem som protesterte høylytt, men Statoil forsikret om at de skulle gjøre dette med et langt lavere miljøavtrykk enn hva andre gjorde.

Nå har Dagens Næringsliv avslørt hva som egentlig skjedde disse årene i Houston og Texas. De har hatt tilgang til de interne revisjonsrapportene. Avisen kan fortelle om kostnader utenfor kontroll, fordringer som ikke ble fakturert, milliarder utenfor regnskapene, sløsekultur, feilrapportering og helt klare trekk av stormannsgalskap.

Alt dette i et selskap der staten eier 67 prosent av aksjene.

Problemene internrevisjonen påpekte ble oversendt i såkalte «røde rapporter». Dette var notat som gikk helt til toppledelsen og styret i Equinor, uten at det tilsynelatende ble tatt tak i.

Den store smellen kom med oljeprisfallet i 2014, men lenge før det var toppledelsen advart.

At de nå lover rydde opp, og forsikrer om at det ikke skal gjenta seg, skulle bare mangle. Om det er nok til at vi kan ha tillit til at de samme personene blir sittende og styre en så stor del av vår felles formue, er vi mer usikre på.

Vi klarer ikke helt å forbinde snekkersønnen fra Vartdal, Eldar Sætre, med ekstravaganse og stormannsgalskap. Men vi har vanskelig for å skjønne at denne saken kan passere uten at den får konsekvenser for noen i ledelsen i Equinor.