Sunnmørsposten mener

Nå må korona-milliardene brukes riktig

Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen om Norges vei ut av koronakrisen.   Foto: Heiko Junge

Leder

Litt etter litt beveger vi oss bort fra unntakstilstanden som ble innført 12. mars. Utbredelsen av koronasmitte er for øyeblikket svært lav. Det lettes på stadig flere smitteverntiltak, og vi ser at hjulene i samfunnsmaskineriet gradvis kommer i gang igjen.

En hotellkjede varslet før helga at de gjenåpner mer enn 60 hoteller. Flyselskapet Widerøe nærmer seg normal drift på flere av sine ruter og de siste tallene fra Nav viser at arbeidsledigheten faller kraftig.


Solberg forsvarte krisepenger til strippeklubber og Louis Vuitton-butikker

Statsminister Erna Solberg fnyser av kritikken mot at regjeringens krisestøtte går til arbeidsplasser noen ikke mener fortjener det.


Alt dette er gode nyheter. Samtidig vet vi at det er langt igjen før den krisen koronapandemien har skapt, er et tilbakelagt stadium. Pandemien har sendt oss, sammen med resten av verden, inn i det som etter alt å dømme blir en langvarig økonomisk nedgangstid.

Fredag la regjeringen fram enda en krisepakke. Prisen er 27 milliarder kroner. Så langt har epidemien kostet oss nesten 250 milliarder kroner over statsbudsjettet. Regjeringen anslår at det beløpet når året er omme er økt til 483 milliarder. Det viser omfanget av den nedstengningen av samfunnet vi har vært igjennom.


MDG: Lommerusk til grønn tiltakspakke

Regjeringens tiltakspakke til grønn omstilling beskrives som lommerusk av MDG. Partiet mener pakken gjør Norge mer oljeavhengig.


Det viser også behovet for at vi bruker disse pengene på en smart og målretta måte. Holdenutvalget, som er regjeringens eget ekspertutvalg for hvordan en bør håndtere denne krisen, kommer i sin foreløpige rapport med viktige anbefalinger. En av dem tar nå regjeringen i bruk når de innfører et lønnstilskudd til bedrifter som henter inn igjen ansatte som har vært permittert. Når det skjer samtidig med at bedriftenes lønnsplikt øker fra to til 10 dager, blir det mer lønnsomt å holde folk i arbeid. Det er den vegen vi nå må gå.


Koronatiltak for 27 milliardar kroner frå regjeringa

I fase 3-pakken frå regjeringa blir det lagt fram tiltak for til saman 27 milliardar kroner, mellom anna til ein grøn omstillingspakke.


Da Norge ble stengt ned var det avgjørende å komme opp med akutte tiltak for å holde i gang levedyktige bedrifter, samt sikre inntekter til de mange hundre tusener som ble sagt opp eller permittert. Nå er vi over i en ny fase der oppgaven er å få hjulene i gang. Det innebærer å få folk tilbake i jobb, da er det den mer kjente motkonjunkturpolitikken som må settes ut i livet.


Kontantstøtte for bedrifter ut august

Kontantstøtten til bedrifter videreføres ut august. Det opplyste statsminister Erna Solberg (H) i NRKs Politisk kvarter fredag.


Ekspertene regner med at vi nå går inn i en langvarig lavkonjunktur. Da må pengene over statsbudsjettet gå til å sikre folk arbeid, holde i gang gode og framtidsretta bedrifter og sette fart i det grønne skiftet som vi uansett må gjennom. Dette må være retningen for de flere hundretalls milliarder kronene vi må bruke i månedene og årene som kommer for å få oss ut av krisen koronaviruset har skapt.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder