Saken om sluttavtale til avgått økonomisjef i fylket avslører en alvorlig mangel på åpenhet i fylkesadministrasjonen. Måten denne saken er håndtert på er mer kritikkverdig enn selve avtalen.

Da Sunnmørsposten kontaktet fylkeskommunedirektøren med spørsmål om det var inngått en sluttavtale, var svaret ingen kommentar. På spørsmål til fylkesordfører Tove Lise Torve (Ap) om det fra politisk hold ville bli undersøkt om det her var inngått en sluttavtale, var svaret nei, med henvisning til at dette var fylkeskommunedirektørens bord. Da Anders Riise (H) tok opp saken i fylkesutvalget ble møtet lukket, etter krav fra fylkeskommunedirektøren.

Dette skjedde i en sak der Sivilombudsmannen i 2015 slår fast at offentligheten har krav på innsyn i fratredelsesavtaler. «Det er alminnelig antatt at taushetsplikten for opplysninger som gjelder offentlige arbeidsforhold snevres noe inn ved at det også må tas hensyn til allmennhetens legitime interesse i å få opplysninger om hvordan fellesskapets midler disponeres, og i å kunne gjøre seg kjent med hvordan en tjenestemann utfører sitt arbeid», heter det i en uttalelse fra Sivilombudsmannen.

Innsynskravet er ikke absolutt. Forvaltningsloven viser til at «noen personlige forhold» er taushetsbelagte, men det gjelder ikke de økonomiske rammene for en sluttavtale.

Dette til tross ble møtet i fylkesutvalget lukket for offentligheten. Hvilken lovhjemmel som ble brukt ble ikke opplyst. Etter alt å dømme var det et brudd på både forvaltningsloven og offentlighetsloven. Dersom det kom fram opplysninger av personlig art så kunne den delen av møtet lukkes, men redegjørelsen om selve avtalen skulle og burde gått for åpne dører.

Så er spørsmålet om dette var et engangstilfelle, eller om dette er uttrykk for en manglende vilje og evne til åpenhet i fylkesadministrasjonen. At fylkesordføreren viser så liten interesse for å få saken opplyst er både bekymringsfullt og uforståelig. Dersom det er slik at en faktisk ønsker åpenhet rundt arbeidet i fylkesadministrasjonen, bør det i hvert fall ligge som et klart krav fra det politiske flertallet. Det har ikke skjedd i denne saken.

Sunnmørsposten fikk tilsendt avtalen rett før helga etter at vi hadde sendt en innsynsbegjæring til fylkesadministrasjonen. Heller ikke her klarte fylkesadministrasjonen og holde den tidsfristen som loven setter.

Åpenhet er en grunnleggende forutsetning for at folk skal ha tillit til offentlige etater. Det kan se ut som at fylkesadministrasjonen på dette området har en god del å gå på.