Flere ledende svenske politikere er for tiden svært bekymret for det nordiske samarbeidet. Årsaken er grensekontroller og reiserestriksjonene som naboene har innført for å bremse spredningen av koronaviruset.

Tiltakene som er innført, skaper naturlig nok noen problemer.

Særlig i for butikker i grenseområdene og for turismen er dette alvorlig akkurat nå. Det nordiske samarbeidet rives likevel ikke opp med røttene fordi grensehandelen og svenskeferien er avlyst.

Sveriges minister for utenrikshandel, Anna Hallberg (S), mener at samarbeidet er hardt rammet av de nordiske landenes håndtering av krisa. Andre svenske statsråder har sagt lignende.

Medlem av det nordiske Grensehinderrådet, Sven-Erik Bucht (S), mener sågar at situasjonen skaper hat, og skylder på nabolandene. Han får delvis støtte av Nordisk Råds leder, danske Bertel Haarder (V), som også frikjenner Sverige for skyld.

Helt uberettiget er ikke denne kritikken, men den er sterkt overdrevet og lite konstruktiv.

Sverige har valgt sin egen veg. De har høyere smittetall og flere dødsfall enn nabolandene. Derfor har både Danmark, Norge og Finland beholdt restriksjonene for reiser til og fra storparten av Sverige.

Også Sverige har hatt og har slike restriksjoner som en del av sin -korona-strategi, både innad i Sverige og mot utlandet. De har det fortsatt

Stengning av grenser og restriksjoner som hindrer fri bevegelse over landegrensene er ikke ønskelig.

Så lenge vi har suverene stater som tar egne valg, vil det likevel skje.

I flyktningkrisen innførte flere land i Schengen-samarbeidet, inkludert Sverige, grensekontroller mot naboer.

Nå skjer det i kampen mot et virus. Årsaken er enkel. Viruset spres raskt over store avstander ved reiser. Nordiske skiturister fra Østerrike og Italia ga smitteeksplosjon i Norden. Reisende fra Kina spredte det globalt etter feiringen av kinesisk nyttår.

Gnisninger mellom mange naboland skyldes at smittepresset og strategiene er ulike. Hadde Sverige valgt samme veg som resten av Norden, er det gode sjanser for at vi fritt kunne ha krysset svenskegrensa i dag.

Vi må lære av dette. Det er ikke restriksjonene ved grensene i dag som har skapt problemet, men manglende, forpliktende samarbeid og koordinering i starten av pandemien.

Så må vi heller ikke svartmale. Det aller meste av det nordiske samarbeidet foregår helt som normalt. Et langvarig samarbeid som bygger på et tett, kulturelt og språklig slektskap, brytes ikke ned av noen måneder med skjerpet smittevern.