Sunnmørsposten mener:

Svensk svartmaling langs grensa

Bekymret: Minister for utenrikshandel Anna Hallberg (S), her sammen med sivilminister Lena Micko, er bekymret for det nordiske samarbeidet fordi nabolandene har restriksjoner på reiser til og fra Sverige.  Foto: Ali Lorestani/TT NYHETSBYRAN

Leder

Flere ledende svenske politikere er for tiden svært bekymret for det nordiske samarbeidet. Årsaken er grensekontroller og reiserestriksjonene som naboene har innført for å bremse spredningen av koronaviruset.

Tiltakene som er innført, skaper naturlig nok noen problemer.

Særlig i for butikker i grenseområdene og for turismen er dette alvorlig akkurat nå. Det nordiske samarbeidet rives likevel ikke opp med røttene fordi grensehandelen og svenskeferien er avlyst.


Sanner avviser trussel mot nordisk samarbeid

Norden-minister Jan Tore Sanner seier Sverige må få ned smitten før grensene kan opnast. Han trur nordisk samarbeid kan komme styrkte ut av krisa.


Sveriges minister for utenrikshandel, Anna Hallberg (S), mener at samarbeidet er hardt rammet av de nordiske landenes håndtering av krisa. Andre svenske statsråder har sagt lignende.

Medlem av det nordiske Grensehinderrådet, Sven-Erik Bucht (S), mener sågar at situasjonen skaper hat, og skylder på nabolandene. Han får delvis støtte av Nordisk Råds leder, danske Bertel Haarder (V), som også frikjenner Sverige for skyld.


Eksplosiv vekst i polsalget langs svenskegrensen

Grensekommunene i Viken topper listen på Vinmonopolets salgsstatistikk for første halvår i år. Øverst troner Kongsvinger med en salgsvekst på 161 prosent.


Helt uberettiget er ikke denne kritikken, men den er sterkt overdrevet og lite konstruktiv.

Sverige har valgt sin egen veg. De har høyere smittetall og flere dødsfall enn nabolandene. Derfor har både Danmark, Norge og Finland beholdt restriksjonene for reiser til og fra storparten av Sverige.

Også Sverige har hatt og har slike restriksjoner som en del av sin -korona-strategi, både innad i Sverige og mot utlandet. De har det fortsatt

Stengning av grenser og restriksjoner som hindrer fri bevegelse over landegrensene er ikke ønskelig.


WHO: Koronapandemien kan bremses med harde tiltak

Verdens helseorganisasjon WHO mener det fortsatt er mulig å få kontroll over koronaviruset, men til det trengs harde tiltak.


Så lenge vi har suverene stater som tar egne valg, vil det likevel skje.

I flyktningkrisen innførte flere land i Schengen-samarbeidet, inkludert Sverige, grensekontroller mot naboer.


Politiet førebudd på fleire reisande til Noreg – men aukar ikkje bemanninga

Onsdag kan turistar frå ei rekkje europeiske land komme til Noreg for første gong i sommar. Rundt 40 fly frå utlandet blir venta til Gardermoen.


Nå skjer det i kampen mot et virus. Årsaken er enkel. Viruset spres raskt over store avstander ved reiser. Nordiske skiturister fra Østerrike og Italia ga smitteeksplosjon i Norden. Reisende fra Kina spredte det globalt etter feiringen av kinesisk nyttår.

Gnisninger mellom mange naboland skyldes at smittepresset og strategiene er ulike. Hadde Sverige valgt samme veg som resten av Norden, er det gode sjanser for at vi fritt kunne ha krysset svenskegrensa i dag.


FHI-anslag: Sju nye koronatilfeller per 10.000 reisende

Hvis 10.000 personer kommer fra land som har mindre enn 20 smittede per 100.000 innbyggere, vil sju av dem være smittet, ifølge FHIs interne beregninger.


Vi må lære av dette. Det er ikke restriksjonene ved grensene i dag som har skapt problemet, men manglende, forpliktende samarbeid og koordinering i starten av pandemien.

Så må vi heller ikke svartmale. Det aller meste av det nordiske samarbeidet foregår helt som normalt. Et langvarig samarbeid som bygger på et tett, kulturelt og språklig slektskap, brytes ikke ned av noen måneder med skjerpet smittevern.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder