Sunnmørsposten mener:

Kan ikke fire på kvaliteten

Rekorder: Aldri før har norske høgskoler og universitet tatt imot så mange studenter som i år. Nå gjelder det å sikre at kvaliteten på studietilbudet blir minst like bra som før. Bildet er fra åpningen av studieåret ved Høgskulen i Volda et tidligere år. 

Leder

Rekordmange har fått tilbud om studieplass ved norske høgskoler og universiteter i år. Nå er det viktig at studiestedene følger opp med mer ressurser for å sikre god kvalitet.

For det er ikke noe poeng å ta inn flest mulig studenter, dersom det fører til større frafall fra studiene underveis eller at vi utdanner dårligere lærere, sykepleiere eller ingeniører enn før.

Oppfølgingen av studentene må være minst like god som tidligere år, frafallet må ned og lista for kvaliteten på undervisninga bør hele tida løftes et hakk.


NTNU Ålesund og Høgskolen i Volda:

Studiesteder «overbooker» ved hovedopptaket: – Vi gir tilbud om studieplass til flere enn vi faktisk har plass til

Studiesteder tilbyr dobbelt så mange plasser eller mer under hovedopptaket enn det som var planlagt i forkant.


Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) er bekymret over hvordan enkelte studiesteder har håndtert årets opptak. På enkelte studium har studiestedene gitt tilbud til flere ganger så mange studenter som det er plass til.

Til en rekke fag er det snakk om en overbooking på mer enn 300 prosent, i ett ekstremtilfelle over 800 prosent. NITO frykter at disse studiestedene tar inn flere studenter enn de har kapasitet til å følge opp, og at det skal svekke kvaliteten på studiet slik at frafallet øker.

En viss overbooking av studenter er normalt, og studiestedene gjør det for å sikre seg at de får fylt opp studieplassene. En viss andel av studentene vil alltid ombestemme seg, komme inn på høyere prioriterte studier eller av andre årsaker falle fra før studiestart.


To av tre nye jusstudentar i Oslo er kvinner

Berre 36 prosent av dei som fekk tilbod om studieplass på jusstudiet ved Universitetet i Oslo no i haust, er menn.


Både Høgskulen i Volda og NTNU i Ålesund mener at de har kontroll på denne overbookingen, og tror ikke det vil by på problemer ved studiestart. Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda vedgår likevel at det kan skje at flere møter opp enn planlagt, men sier at de da er i stand til å finne løsninger som hindrer at kvaliteten på studiene blir svekket.

Ifølge tallene fra Samordna opptak har 108.000 søkere fått tilbud om studieplass i år til de 61.000 studieplassene som opprinnelig var planlagt. Så har regjeringen bevilget penger til 4.000 ekstra studieplasser på grunn av koronakrisa.

Sjøl om vi tar hensyn til dette, er overbookingen større enn året før. Ser vi ti år tilbake, ser vi at overbookingsgraden stadig vokser. Så langt har rundt 71.000 takket ja til studieplass, altså 10.000 flere enn de opprinnelig planlagte studieplassene.


65,5 prosent takket ja til studieplass i hovedopptaket

65,5 prosent av de 107.999 søkerne til høyere utdanning har takket ja til tilbud om studieplass i hovedopptaket for 2020.


Overbooking er i seg sjøl ikke problemet. Det ville være langt verre om godt kvalifiserte søkere ble avvist, mens mange studieplasser var ledige.

Problemet er heller ikke at enkelte studiesteder kan komme til å ta inn noe flere studenter enn de hadde planlagt.

Først dersom de ikke har en god plan for å løse dette, kan problemene bli alvorlige.

Derfor er det grunn til å lytte til NITOs advarsler.