Sunnmørsposten mener:

Dypt bekymringsfullt det som skjer i USA

Positiv test for presidenten: President Donald Trump har testet positivt for koronaviruset. Bakteppet for det som nå skjer i USA gjør utvikling høyst bekymringsfull.  Foto: Carolyn Kaster

Leder

Nyheten om at USAs president Donald Trump er smittet av koronaviruset førte øyeblikkelig til at oljeprisen og børsene falt og kronekursen svekket seg. Det illustrerer litt av det dramaet vi ser utspille seg i USA. Det er gode grunner for å være dypt bekymret for hva som venter i ukene som kommer.


Trump vil ikke love en fredelig maktovertakelse

President Donald Trump nekter å forplikte seg til en fredelig maktovertakelse hvis offisielle resultater viser at han ikke blir gjenvalgt 3. november.


Nyheten om at presidenten og hans kone har pådratt seg viruset var noe av det siste USA og resten av verden trengte å få beskjed om. I en situasjon med raseopptøyer i flere store amerikanske byer, en fortsatt stor spredning av koronaviruset og en sittende president som har skapt tvil om han vil akseptere valgresultatet, kommer dette på toppen og skaper ytterligere usikkerhet.

Det amerikanske demokratiet kan nå bli satt på ett av sine aller største prøver.


Trump med nye anklager mot Demokratene på valgmøte i Nevada

Under et valgmøte i Nevada hevdet Donald Trump nok en gang at det kun er valgfusk som kan frata ham seieren i presidentvalget i november.


Hva som blir følgene av at Trump er smittet med koronaviruset er det ingen som fullt ut overskuer nå. Det vil blant annet avhenge av hvor hardt rammet presidenten blir. Spørsmålet er også hvor mange andre som er blitt smittet i presidentens nære krets. Omfanget av det vet vi ennå ikke.

Dette skjer med den presidenten som i månedsvis har bagatellisert viruset. Som har hevdet at det vil forsvinne av seg selv, som har nektet å bruke munnbind og som har arrangert store folkemøter i strid med alle smittevernråd. Samtidig har Trumps tilhengere demonstrert mot tiltak for å begrense smittespredningen, og kommet med krav om at samfunnet må åpnes opp.


Ny bok: Trump fullt klar over at han gav amerikanarane feil informasjon om koronaviruset

President Donald Trump dyssa medvite ned kor farleg koronaviruset var, ifølgje ei ny bok frå gravejournalisten Bob Woodward.


Hvordan de reagerer på at deres egen leder er smittet, gjenstår å se.

Amerikanernes valg av president angår ikke bare dem selv, det er noe som også har stor betydning for resten av verden. USAs presidenten blir ikke uten grunn omtalt som verdens mektigste person. Derfor følger en hel verden med i spenning på hva som skjer i USA.

Fra vårt ståsted er det åpenbart at dette kontinentet trenger en ny politisk ledelse som kan samle sitt folk og gjøre stormakten USA til en forutsigbar alliert for alle som kjemper for demokrati, frihet og respekt for menneskerettigheter.

I det bildet håper vi Donald Trump snarest mulig blir frisk fra sin Covid-19 sjukdom slik at det blir gjennomført et ryddig valg der alle kan akseptere resultatet, og USA kan komme seg videre.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder