Sunnmørsposten mener:

Festen er slutt

Strammer inn: Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om regjeringens håndteringen av koronapandemien torsdag.   Foto: Ørn E. Borgen/NTB

Leder

En kraftig økning i koronasmitte gjør at regjeringen strammer inn. Festen er slutt, sier statsminister Erna Solberg.

Slik går det mot noen mørke og tunge vintermåneder. Lystige julebordfeiringer og kjøpesentre fulle av folk som starter julehandelen må vente. Lykkes vi ikke med å slå ned smitten de neste ukene kan det bli både en annerledes og ganske trist julefeiring.


Nordmenn har fortsatt høy tillit til myndighetene

Nesten åtte måneder etter at Norge stengte ned, sier mer enn sju av ti nordmenn at de har høy tillit til informasjon som gis av regjeringen.


Beskjeden fra statsministeren er at folk de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

For det er alvor nå. Mange merket seg nok at statsministeren i Stortinget pekte på at politiet i større grad skal prioritere å gå etter brudd på smittevernlovgivingen. Det er nå mindre snakk om dugnad, og mer fokus på tøffere tiltak for å få folk til å respektere smittevernrådene og de reglene som gjelder.

Det henger sammen med at etter åtte måneder med ulike korona-tiltak begynner folk å bli mektig lei. Det skjer samtidig som vi har en kraftig oppblomstring av smitten. Den kombinasjonen er ikke av det gode, og det er nok blitt slik at regjeringen ser at det å komme med oppfordringer om hvordan folk skal oppføre seg, ikke lenger er nok. Det må hardere lut til.


Kommunen: Verftet kan tidligst åpnes igjen på mandag

Kommuneoverlegen i Vestnes er ferdig med smittesporingen.


Vi har utover høsten også sett hvordan smitten kommer stadig nærmer oss selv. Det rapporteres nå daglig om smittetilfeller i vårt område. Det er all grunn til å frykte at det vil øke i dagene og ukene som kommer. En del av denne smitten kommer som importsmitte særlig med folk fra Polen som skal på jobb ved verftene. Her gjør verftene allerede en stor jobb for å hindre smitte. Den jobben vil ikke bli mindre i ukene som kommer.


Få oversikt:

Her er de nye koronatiltakene

Økende smittespredning gjør at regjeringen strammer ytterligere inn på smitteverntiltakene over hele landet. Her kan du lese hva som er gjeldende smittevernregler.


Vi deler myndighetenes bekymring for det vi nå ser. En rekke land i Europa opplever en voldsom smittebølge. Det til tross for at disse landene, på samme måte som oss, hele tiden har jobbet hardt for å forhindre nye store smittebølger. Det har de ikke klart, og selv om vi har færre store byer og en mer spredt bosetting enn land som Frankrike, England og Polen, har vi ingen sikkerhet for at vi også mister kontrollen.

Samtidig må en ta hensyn til den hårfine balansen mellom tiltak for å hindre smitte og samtidig å holde hjulene i gang. Med tøffere smittetiltak øker faren betydelig for at arbeidsledigheten øker og bedrifter går over ende.


Solberg: Grunnlag for bortvisning fra Norge hvis man ikke framviser negativ koronatest

Dersom utlendinger ved innreise til Norge ikke kan framvise en negativ koronatest, er det grunnlag for bortvisning, sier statsminister Erna Solberg (H).


Med tøffe tiltak klarte vi å slå ned smitten i vår. Vi kan klare det denne gangen også, om vi alle tar i et tak. En hyggelig julefeiring med familie og venner er gevinsten om vi får det til.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder