Sunnmørsposten mener

Fornuftig plan for vaksinering

Vaksiner: Regjeringen har laget en fornuftig plan for utrullingen av korona vaksinen.. Her helsedirektør Bjørn Guldvåg (f.v.), justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg under pressekonferanse om koronasituasjonen.   Foto: Berit Roald

Leder

Regjeringens plan for hvem som første skal få tilbud om koronavaksinen virker fornuftig. Helseminister Bent Høie følger her Folkehelseinstituttets (FHI) sine råd om å prioritere risikogruppene før helsepersonell.


Flere vil ta koronavaksine, men én av ti sier fortsatt nei

Seks av ti nordmenn er positive til å ta vaksine mot koronaviruset, ifølge en ny undersøkelse fra Norsk koronamonitor.


Samtidig understrekes det at planen er dynamisk. Med det menes at den kan tilpasses det som til enhver tid er smittesituasjonen. Får vi et stort smitteutbrudd i en region, eller at det går så galt at vi mister kontrollen med smitten i hele landet, kan det føre til at helsepersonell må prioriteres foran alle andre for å sikre at sjukehusene og kommunehelsetjenestene fungerer.


Norge ville hengt etter i vaksineringen om vi gjorde som Storbritannia

Norge kunne gjort som Storbritannia og kjørt et egent vaksineløp, men ville hengt etter i vaksinasjonsarbeidet, sier helseminister Bent Høie.


Forhåpentligvis kommer vi ikke dit, og vi tror folk flest skjønner og godtar den planen for vaksinering som nå skal rulles ut.

Fredagens pressekonferanse med regjeringen og helsemyndighetene hadde et visst historisk sus over seg. En tydelig stolt helseminister kunne slå fast at vi nå etter alle solemerker ser slutten på denne pandemien.

Myndighetene våger ikke helt slippe jubelen løs. De ulike vaksinekandidatene er ennå ikke formelt godkjent av de europeiske helsemyndighetene. Det er fortsatt en viss usikkerhet rundt hvordan de ulike vaksinene virker for de ulike aldersgruppene, og ikke minst skal enorme mengder vaksiner produseres på en pinlig nøyaktig måte og distribueres verden rundt.


Regjeringen fordeler vaksinen jevnt over landet – ingen kommuner prioriteres

Ingen kommuner kommer til å bli prioritert når koronavaksinen sendes ut. De som skal vaksineres først, vil bli kontaktet, sier helseminister Bent Høie (H).


Denne usikkerheten til tross, det pekes nå på at neste års påske vil bli markant forskjellig fra den vi opplevde i år. Når vi kommer fram til sommeren er sannsynligvis en så stor andel av befolkningen vaksinert at vi kan leve våre liv tilnærmet som vi gjorde før koronaen kom.

Da Erna Solberg stengte ned landet 12 mars i år, ante vi lite om hvor lenge dette ville komme til å vare. Nå vet vi det. Dersom risikogruppene og helsepersonell er vaksinert innen påske neste år, har vi brukt litt over et år på å få kontroll på en verdensomspennende pandemi. Det er rekordraskt.


Legemiddelverket: Det er en del vi ikke kommer til å vite når vaksinene tas i bruk

Vi kan ikke utelukke sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kommer til syne lenge etter vaksinering, sier Legemiddelverket.


Helseminister Bent Høie brukte fredagens pressekonferanse til å takke europeiske myndigheter, og ikke minst svenske myndigheter, som har sørget for at Norge, selv om vi ikke er med i EU, får samme tilgang på vaksiner som andre EU-land.

Den takken er en påminnelse til oss om hvor viktig internasjonalt samarbeid er, og hvor avhengig vi som land er av EU-systemet.