Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag kan belage seg på ekstra «Magnussen-millioner» om det forslaget som nå ligger på bordet blir vedtatt på styremøtet i Helse Midt 4. februar.

Innstillingen fra administrasjonen innebærer at Helse Møre og Romsdal får økte driftsrammer på 177 millioner kroner årlig, mens Helse Nord-Trøndelag får en økning på 24 millioner kroner. Pengene hentes fra St. Olav som får et samlet kutt på 201 millioner kroner. De økte rammen skal innfases gradvis med full effekt fra 2024.

Nærmere en erkjennelse av at Helse Møre og Romsdal i årevis har vært underfinansiert kan en knapt komme. Om en økning i rammene på 177 millioner kroner er det riktige tallet, har ikke vi svaret på. Det har vært antydet at det egentlig skulle vært opp mot 100 millioner mer, om en innførte de nye retningslinjene fullt ut.

Samtidig vet vi det ligger en durabelig dragkamp bak det forslaget administrasjonen nå legger på bordet. Det tunge og mektige miljøet på St. Olav har slåss med nebb og klør for å beholde fordelingen slik den er.

Helse Møre og Romsdal har gjennom mange år blitt pålagt knallharde krav til budsjettkutt. Krav helseforetaket har hatt store problemer med å innfri, samtidig som en skal tilby forsvarlige helsetjenester til befolkningen. En trenger ikke være økonomiprofessor for å skjønne at økte rammer i denne størrelsesorden på et tidligere tidspunkt hadde gjort at sjukehusa i fylket hadde hatt et helt annet økonomisk fundament å drive virksomheten ut fra.

På toppen av dette kommer budsjettkravene som foretaket er blitt pålagt for å rydde plass i økonomien for å få bygget det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Et prosjekt som har ridd fylket som politisk mareritt gjennom flere år.

Mye av uenigheten om fordelingen internt i Helse Midt har dreid seg om er finansiering av regionsjukehusfunksjonene som ligger ved St. Olav. I forslaget fra administrasjonen er kompensasjonen for denne funksjonen beregnet til mellom 50 og 70 millioner kroner. Ledelsen og styret ved St. Olav har krevd at denne kompensasjonen ble satt til 300 millioner kroner årlig.

Om en skal få på plass en mer rettferdig fordeling av midlene internt i Helse Midt forutsetter det at styret i møtet 4. februar har mot til å overkjøre kravene fra ledelsen og styret ved St. Olav.

Ingen bør være trygg på at det blir utfallet før vedtaket er fattet.