Etter åtte år med borgerlig flertall på Stortinget vakler det borgerlige samarbeidet. Forholdet mellom Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre er kjølig, for å si det forsiktig.

I Sunnmørsposten påpekte Erna Solberg at alle parti på borgerlig side må være tydelige på at de foretrekker en borgerlig regjering. Hun viste til at Frp er annerledes nå enn i 2013 da de under Siv Jensens ledelse ga sin støtte til et fire-parti samarbeid på borgerlig side.

– Det uttrykkes litt annerledes nå, påpekte Solberg.

Sylvi Listhaug har, etter at hun tok over som ny Frp-leder, gått langt i å utelukke et nytt regjeringssamarbeid med KrF og Venstre. Hun ønsker en regjering bestående kun av Høyre og Frp.

Dermed slår Listhaug sprekker i det som har vært Erna Solbergs store politiske prosjekt, å skape en bred borgerlig samling.

Så er spørsmålet om det er full enighet internt i Frp om hvordan en skal forholde seg til samarbeidet på borgerlig side.

I den sammenheng er det interessant å registrere Jon Georg Dales avskjedstale på Stortinget. Der takket han det han omtalte som sine venner i Venstre og KrF for samarbeidet de siste åtte årene, og slo fast at budsjettenighet på borgerlig side er noe en bør fortsette med også etter valget.

Han viste til at Frps makt og innflytelse alltid vil gå gjennom samarbeid, og at situasjonen i Norge altfor lenge var at et borgerlig flertall medførte Ap-regjering.

– De siste åtte årene har Frps bidrag vært at et borgerlig flertall har gitt et borgerlig styre. Det har tjent landet godt, fastslo Dale.

Forskjellene i syn på borgerlig samarbeid mellom det Dale gir uttrykk for og det Listhaug har sagt, var det mange i Høyre som merket seg.

Men Dale er som kjent på vei ut av politikken, og hvor mange av dem som er igjen i Frp-ledelsen som deler Dales syn på borgerlig samarbeid er usikkert.

Vi må henge sammen eller bli hengt hver for oss, sa tidligere Høyre-statsminister Jan P. Syse i et forsøk på at mane til bredt borgerlig samarbeid. Syse fikk kun et år som statsminister før den borgerlige enigheten sprakk.

Listhaug er den nye sjefen i Frp og lite tyder på at et bredt borgerlig samarbeid er noe hun prioriterer særlig høyt. På borgerlig side ligger det an til å bli alles kamp mot alle, stikk i strid med det Erna Solberg ønsker seg.

Resultatet av det kan komme til å tjene Ap-leder Jonas Gahr Støre godt.