Olje- og energiminister Tina Bru flytter ansvaret for Equinor til Næringsdepartementet. Det er en riktig beslutning.

Flyttingen av olje- og gasselskapet fra et departement til et annet, kan ved første øyekast høres ut som en bagatell. Det er det slett ikke. I hele Equinors, tidligere Statoils, snart 50 år lange historie har den overordna styringen av selskapet skjedd fra Olje- og energidepartementet. Nå er det slutt.

Når selskapet flyttes til Næringsdepartementet vil det måtte bli behandlet på lik linje med alle andre selskaper der staten har en stor eierandel. Derfor er dette en beslutning som har stor symbolsk kraft, og som sørger for at de meget sterke oljeinteressene kommer på armlengdes avstand til den politiske ledelsen.

Samtidig flyttes også SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement innen olje- og gass) og Petoro, som er et statlig aksjeselskap med ansvar for å ivareta de forretningsmessige forhold knytte til SDØE, til Næringsdepartementet.

Regjeringen viser i sin begrunnelse for flyttingen til at det er problematisk at samme departement som deler ut letelisenser, også er største eier av den største operatøren på sokkelen. Ved å legge eierskapet til Næringsdepartementet vil det gi et tydeligere skille mellom rollene.

Selv om det kan begrunnes med at dette er en ryddigere måte å organisere statens mange roller innen oljesektoren på, er det også et frampek om at oljevirksomheten i årene som kommer ikke vil ha en like dominerende rolle som den har hatt de siste 20–30 årene. Klyngen rundt oljeavdelingen i departementet, ledelsen i SDØE og Petoro koblet opp mot ledelsen i Equinor har forvaltet svært mye makt i utformingen av norske olje- og gasspolitikk.

Måten dette nå blir organisert på er at linken inn mot det politiske systemet blir svakere. Det kan føre til at oljenæringen mer stilles likt med all annen type næringsvirksomhet som direkte eller indirekte er berørt av politiske beslutninger, noe som ikke har vært tilfelle til nå.

De neste naturlige skrittet er å omdøpe Olje- og energidepartementet til kun Energidepartementet.

Stortinget skal behandle de budsjettmessige sidene ved denne saken. Det vil ikke kunne skje før etter valget. Men det er ingen grunn til å tro at denne ikke vil få klart flertall i Stortinget.

Olje- og gassvirksomheten vil fortsatt i mange år være en svært viktig næring for Norge, frønne skiftet vi skal gjennom vil føre til at betydningen gradvis vil bli svekket.

Det første signalet på det kom med denne omorganiseringen.