En uke etter valgdagen 13. september kan vi danse på bordene, klemme og håndhilse alt vi vil. Koronapandemien i Norge er da slått ned med vaksiner, skal vi tro statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Det var overlege i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland som første brukte formuleringen «det var den pandemien». Han la det ut på Twitter tidlig i juni og fikk kjeft av både Bent Høie og Helsedirektoratet for det. Men ikke overraskende fikk han rett til slutt.

Nordmenns vilje til å ta vaksinen gjør at vi om en måneds tid kan, slik det nå ser ut, avblåse hele koronapandemien. Ganske nøyaktig ett og et halvt år etter at vi ble tvunget til å stenge ned hele landet.

At pandemien er over betyr ikke at vi er kvitt koronaviruset. Viruset vil fortsatt påføre noen alvorlig sjukdom og i verste fall død. Helsemyndigheten peker på at vi vil ha en betydelig smitte i samfunnet, og utelukker ikke at vi kan få inntil 200 innlagte på sjukehus. Men gitt at nær 90 prosent av den voksne befolkninger er vaksinert, er det en type risiko vi rett og slett må leve med, slik vi lever hver dag med risiko for andre typer smittsomme sjukdommer.

Men det gjenstår fortsatt noen uker før vi er helt i mål.

Noe nær samtlige over 18 år har nå fått tilbud om første dose vaksine. Det i kombinasjon med at vi har fått tilgang til en million doser Moderna-vaksiner Polen ikke trenger, gjør at Helsedirektoratet nå legger til grunn at vi om en måneds tid er i mål med å tilby dose to til hele den voksne befolkningen.

God tilgang på vaksiner, og stor vilje blant nordmenn til å vaksinere seg, er årsakene til at vi om ikke lenge kan senke skuldrene. Men det gjelder dessverre ikke for en lang rekke land i andre deler av verden.

Koronapandemien kommer fortsatt til å medføre lidelse og død i en lang rekke land i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Mangel på vaksiner, og stor vaksinemotstand i befolkningen i enkelte land, gjør at risikoen for nye mutasjoner som vaksinene virker dårligere mot kan oppstå.

Derfor er det all grunn for helsemyndigheten til å følge situasjonen videre nøye. Men også her sitter vi på den grønne gren. Vi har avtaler om å kunne kjøpe store mengder justerte vaksiner vi kan ta i bruk dersom det blir behov for bedre beskyttelse mot nye varianter av koronaviruset. Noen ny stor nedstenging av landet som følge av koronaviruset framstår som lite sannsynlig.

Nå trenger vi kun holde meteren og vaske hendene en måneds tid til, så kan vende tilbake til livet slik vi hadde det før 12. mars 2020.