3.087.741 personer i Norge har tatt andre dose med koronavaksine. Det er ikke lenger tilgangen på vaksiner som bremser tempoet. Dette er lyspunktet vårt.

Like lyst er ikke tempoet i gjenåpningen.

Her har det gått treigere enn mange har sett for seg. I lengsel etter munnbindfrie hverdager, åpne skoler og «one night stand» har vi hastet raskere mot en normal hverdag enn viruset har tillatt. Det straffer seg litt nå.

Regjeringen avlyste torsdag trinn fire i den vedtatte gjenåpningsplanen. Det betyr at vi en stund til må forholde oss til restriksjonene i trinn tre, med noen små justeringer.

Likevel tror regjeringen på full gjenåpning om en måneds tid.

Planen er altså å holde på bremsene litt til, for så å hoppe over hele trinn fire. Forutsatt at dette går som forventet, vil det altså ikke ta lengre tid før vi slipper alle restriksjoner. Men der er noen viktige forbehold.

Aller viktigst er det at vi fortsatt oppfører oss slik en pandemi med økende smitte krever. Selv om det er litt mindre kritisk enn før, skaper smitteutbrudd fortsatt utfordringer i skoler og på intensivkapasitet.

Så må vi sørge for å vaksinere oss.

Andelen fullvaksinerte er nå på 72 prosent. Den må bli rundt 90 før vi er over på den trygge siden. Med tempoet vi har i dag, kan det skje i løpet av de to neste ukene. I så fall er vi i rute til gjenåpning i neste månedsskifte.

Smittespredningen er i dag størst i de yngre aldersgruppene. Gjennomsnittsalderen blant dem som er innlagt på sjukehus er også lavere i dag enn tidligere i pandemien. Dette er en konsekvens av at vaksineringen startet først blant de eldste.

Slik ser vi at vaksinen virker.

En annen konsekvens er imidlertid at ungdom og barn igjen kan bli nødt til å betale en høy pris. I mange kommuner er nå skolene igjen i ferd med å innføre restriksjoner.

For at vi skal unngå at nettopp sårbare barn og unge må ta belastningen, må flest mulig vaksinere seg. Det gjelder også de under 18 år. Flere steder er vaksinering av 16-åringer i gang, og regjeringen åpner nå også for en dose til de mellom 12 og 15 år.

Pandemien har vist at den kan ha en uforutsigbar utvikling. Ett eksempel er nye smitterekorder i Israel, et land som har vært i front på vaksinering.

Et gitt resultat til en gitt dato er det umulig å spå om. Vi må venne oss til å leve med koronaviruset. Spørsmålet er hvor mye vi vil det skal påvirke livet vårt.

Her er høy vaksinedekning det beste kortet vi har på hånd.