«Se for deg en gruppe barn som løper hjem fra skolen. De skal kjappe seg for å gjøre ferdig leksene og spise middag så raskt som mulig. Alt for å rekke fritidsaktiviteter de skal på etterpå. Men hva med det ene barnet som går bakerst, hvorfor skal ikke det bli med?»

Dette skrev 14 år gamle elevrådsleder Yasmine i et innlegg i Aftenposten i høst. Hun pekte på at fritidsaktiviteter gir barn og unge en viktig sosial plattform, både for å utfolde seg og samtidig få venner. Nettopp derfor er det problematisk at mange barn går glipp av aktiviteter på grunn av familiens økonomi. Yasmine argumenterte for at Fritidskortet snarest burde bli et tilbud i alle landets kommuner.

Fritidskortet er en forsøksordning som er blitt prøvd ut i 20 kommuner, og går ut på at barn og unge mellom seks og 18 år får dekket opptil 1.000 kroner i halvåret til fritidsaktiviteter. Ordninga inkluderer alle barn, helt uavhengig av foreldrenes økonomi, for å unngå at brukerne blir stigmatiserte. Volda er en av kommunene som har vært med i forsøksordninga. Ordfører Sølvi Dimmen (Sp) sier til avisa Møre at i Volda er man blitt glade i Fritidskortet, og ser effekten av det.

I statsbudsjettet for neste år hadde Solberg-regjeringa lagt inn 225 millioner kroner for å starte nasjonal utrulling av ordninga. Det skapte derfor oppsikt at Støre-regjeringa, som legger vekt på å utjevne sosiale forskjeller, skrotet hele Fritidskortet. Den nye regjeringa vil i stedet styrke den nye tilskuddsordninga for å inkludere barn og unge med 50 millioner kroner. Gjennom Hurdalsplattformen har regjeringa dessuten forpliktet seg til full momskompensasjon til frivilligheten og til å styrke de frie inntektene til kommunene.

En forskningsrapport fra NOVA viser at det er en betydelig ulikhet når det gjelder deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter. Tre av fire ungdommer som kommer fra hjem med høyest inntekt og utdanning deltar i organiserte fritidsaktiviteter, mens bare halvparten av de fra husstander med lavest inntekt og utdanning gjør det samme.

Når man vet at organiserte fritidsaktiviteter bidrar til fellesskap, tilhørighet og mestring for barn og unge, er det svært alvorlig at så mange blir stående uten noe tilbud. Utenforskap kan bidra til å svekke både livskvalitet og arbeidsevne, noe som i neste omgang kan påføre samfunnet store kostnader. Hvis Støre-regjeringa mener at Fritidskortet ikke er den beste ordninga, må de sørge for å erstatte den med noe som er bedre. Dette kommer de til å bli målt på.

Målet er, for å bruke Yasmines bilde, at barnet som går bakerst, også får mulighet til å delta.