Riksrevisoren skyter med skarpt når han slakter Forsvarets IT-systemer. Dessverre er det helt på sin plass.

Sårbarhetene i systemene kan svekke forsvarsevnen.

I en tid med krig og stigende spenning i Europa er dette ekstra skremmende. Her må det ryddes opp.

Norsk forsvarsdebatt har vært dominert av heftig lokaliseringsstrid og debatt om innkjøp av kostbare våpensystemer og utstyr. Tap av statlige arbeidsplasser tenner langt sterkere følelser enn tap av forsvarsevne.

Kjøp av nye kampfly, helikoptre, stridsvogner eller rakettartilleri vekker også oppmerksomhet, ikke minst når det er snakk om store forsinkelser eller økonomiske overskridelser.

Alt dette er svært synlig og lett målbare størrelser.

Forsvarsevnen blir imidlertid skapt av mer enn det som kan måles. Ukrainas forsvarskrig mot Russland er et godt eksempel. Russerne er tallmessig overlegne på de fleste områder, men har likevel store problemer på slagmarken.

Ukrainernes kampmoral og motivasjon er en viktig forklaring. Etterretnings- og våpenstøtte fra vest bidrar også til å kompensere for ukrainernes tallmessige underlegenhet.

Men de russiske styrkenes operative krise skyldes også svikt i samhandlingen mellom ulike avdelinger og våpengrener.

Og det er nettopp dette som er tema i Riksrevisjonens rapport. Mangler i samvirket mellom Forsvarets kommandosystemer kan svekke evnen til samhandling, både mellom egne enheter og med Nato-allierte.

Svakheter i systemene kan også gi dårligere utnyttelse av materiell.

Alt i alt kan svakhetene som Riksrevisjonen påviser, påvirke Forsvarets operative evne negativt.

I det daglige trenger ikke dette by på store problemer, men når tid blir en kritisk faktor, kan det bli alvorlig. Når systemene i tillegg kan bli utsatt for digitale angrep, kan det forsterke sårbarheten.

Forsvarsbudsjettet ble dette statsbudsjettets store vinner. Det er en helt rett prioritering. Vi må investere tungt i materiell og kompetanse. Men vi må ikke glemme at forsvarsevnen bygger på mer enn budsjettmilliarder, antall soldater og militært materiell.

En lenke er aldri sterkere enn det svakeste leddet. Forsvarets digitale infrastruktur er kanskje ikke så synlig for folk eller politikere flest, men dette er lenken som binder et moderne forsvar sammen.

Vi kan ikke tillate at den består av ledd som sliter med å henge sammen. Derfor må Riksrevisorens varselskudd tas på alvor.