Det slo ned som en liten bombe i Arbeiderpartiet i fylket at Fredric Holen Bjørdal ikke stiller for en ny periode på Stortinget. Når han hopper av må partiet legge hele kabalen på nytt. Partiet har ufravikelige regler når det kommer til fordeling mellom kjønnene, og ikke i noe annet parti er fogderistriden like tydelig som i Arbeiderpartiet. Vi tror leder i nominasjonskomiteen, Else-May Norderhus, må bruke det hun har av autoritet og erfaring for å få denne kabalen til å gå opp.

Vi er enige med parti-nestor Jon Aasen som i et intervju her i avisa peker på at partiet ikke har vært dyktige nok til å få fram nye personer fra Sunnmøre. En forklaring på det kan være at de som har vært aktuelle har regnet med at Holen Bjørdal nå ville få førsteplassen, og at den plassen da ville være opptatt i ganske mange år framover.

Det er likevel grunn til å merke seg at det nå lanseres potensielle listetopper på rekke og rad på Nordmøre, mens det er stille fra Arbeiderpartiet på Sunnmøre.

Nominasjonskomiteen har som følge av at Bjørdal har trukket seg sendt brev til samtlige kommunelag og bedt dem komme med nye innspill både på kandidater og forslag på hvem som bør få førsteplassen på lista. Fristen for å komme med tilbakemelding er allerede til helga. 11. september skal så nominasjonskomiteen legge fra sitt første forslag til stortingsvalgliste.

Det er grunn til å tro at det kan bli en svært spennende kamp. Vi vet at det ikke er enighet mellom de største lokallagene på Nordmøre om hvem de skal satse på. Det er heller ikke enighet på Sunnmøre mellom Ålesund Ap og lokalpartiene på ytre og søre Sunnmøre om hvem som skal stå på de øverste plassene på stortingslista.

Slik vi forstår stemningen akkurat nå så er det fylkesleder og fylkesvaraordfører Per Vidar Kjølmoen som seiler opp som den mest sannsynlige kandidaten til førsteplassen. Det skjer mens lokallaget i Kristiansund står knallhardt på at de skal ha andreplassen på lista. Dette kan forandre seg i ukene som kommer.

Vi tror Arbeiderpartiet i fylket kan komme til å slite tungt under valget neste år dersom de ikke finner en markert sunnmøring på en av de to øverste plassene. Mer enn halvparten av velgeren bor i denne delen av fylket. Meningsmålingene viser at partiet ikke har sjanse til mer enn to mandat fra fylket.

Da spiller de høyt om de overlater de to øverste plassene til Romsdal og Nordmøre.