På terskelen til valgåret 2021 er det bare ett parti som kan feire årsskiftet med fyrverkeri. De andre sitter igjen med kransekakepynt med svært svak futt som eneste trøst.

Den klareste taperen på målingene i 2020 er uten tvil Arbeiderpartiet.

Med bare ni måneder igjen til valget er det imidlertid flere enn Jonas Gahr Støre som begynner å få hastverk, både i kampen om regjeringsmakt og for et liv over sperregrensa.

Koronapandemien har sendt landet inn i en av de mest altomfattende krisene etter 1945. Det har ikke bare preget helsevesenet, et kriserammet arbeidsliv og dagliglivet til den enkelte av oss.

Koronaviruset har også satt den normale politiske debatten til side.

Mildt sagt var det neppe dette Siv Jensen så for seg da hun i januar tok Fremskrittspartiet ut av regjeringen. Om det var blitt «grått og kjedelig» i regjeringen, ble det ikke mer fargesprakende utenfor.

Gevinsten på meningsmålingene ble et kortvarig blaff. Sjøl ikke en triumf i budsjettforhandlingene har så langt løftet partiet. Status etter 12 måneder er et tap på nesten to prosentpoeng.

Høyre har vunnet nøyaktig like mye, mens KrF og Venstre fortsatt gisper etter luft like under sperregrensa.

For statsminister Erna Solberg betyr det at hun må holde morgendagens nyttårstale som om det var hennes siste. Når alt handler om å kunne telle til 85, blir det nemlig langt opp til flertall fra desembermålingenes fattige 64 borgerlige mandater.

For de gamle rødgrønne regjeringskameratene fra 2005 holder totalen i dag til flertall.

Totalen er imidlertid et dårlig plaster på såret for et Arbeiderparti som fossblør. Pandemien, Giske-saken eller Metoo kan ikke aleine forklare at Senterpartiet har vunnet mer enn Ap har tapt og blitt jevnstort i løpet av 2020.

Siste kniven i såret er Firdas meningsmåling for Sogn og Fjordane der Ap står i fare for å miste sitt mandat til Senterpartiet, som klatrer over 42 prosent. I Møre og Romsdal savner vi ferske meningsmålinger, men også her står Ap i fare for å miste ett mandat til Senterpartiet.

Nettopp i dette ligger de rødgrønne partienes store utfordring.

Støre er nødt til å stikke hull på Sp-ballongen for med tyngde å kunne forlange statsminister-stolen.

Verken Ap eller Frp kan utfordre Trygve Slagsvold Vedum på eierskapet til distriktspolitikken. Det er totalt og ubestridt. Siver lufta ut av Sp-ballongen kan imidlertid Frp ha like mye å tjene på det som Arbeiderpartiet.

Blir det resultatet, og det samtidig drypper litt på gamle sentrums-kamerater, blir valgåret 2021 plutselig mer åpent.